Potpun embargo na rusku naftu: Benzin i dizel će žestoko poskupeti

Od novog paketa sankcija očekuje se da financijski oslabi Rusiju toliko da više ne može da održava ofenzivu u Ukrajini, jer za šest meseci u Evropi više ne bi trebalo da bude ni kapi ruske nafte, a od nove godine ni kapi dizela i benzina iz ruskih rafinerija. Kao psihološka posledica zabrane uvoza ruske nafte skočiće cene svih ostalih energenata i roba, kaže naftni stručnjak Davor Štern.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u sredu je odlučila da uvede potpuni embargo na uvoz ruske nafte u Evropu. Za šest meseci u Evropi više ne bi trebalo da bude ni kapi ruske nafte, a od nove godine ni kapi dizela i benzina iz ruskih rafinerija. Drastičan je to potez, kojeg su se mnogi pribojavali, međutim u drugu je ruku i očekivan jer dosadašnji paketi sankcija nisu oslabili Rusiju u meri u kojoj su to priželjkivali šefovi Evropske unije.

Novi paket sankcija

Od novog paketa sankcija očekuje se da financijski oslabi Rusiju toliko da više ne može da održava ofenzivu u Ukrajini. Rusija je zahvaljujući povećanju cena energenata od početka rata u Ukrajini zaradila 63 milijarde dolara, i kroz šest meseci ti bi prihodi trebali da se izbiju Moskvi iz džepa.

To otvara pitanje odakle će Evropa uvoziti naftu, ko će zaraditi na tome, a ko će sve to platiti. Za naftnog stručnjaka Davora Šterna nema puno dilema.

Embargo na naftu je neočekivan i vrlo drastičan potez. Kao njegovu posledicu možemo očekivati izuzetno visok porast cena svih naftnih derivata“, poručio je Štern za tportal i nastavio:

Skočiće cene svih ostalih energenata i roba

„Kao psihološka posledica zabrane uvoza ruske nafte skočiće cene svih ostalih energenata i roba. Trgovci naftom će se pritom snaći i pronaći načine da zaobiđu sankcije. Niko sav taj promet ne može da kontroliše i pitanje je hoće li Evropska unija angažirati dodatne snage koje će sprečavati zaobilaženje sankcija.“

Za početak, kaže Štern, mogu se očekivati znatno veće cene goriva jer se sada uopšte ne zna odakle će dolaziti nafta u Evropu i po kojim cenama, a u najgorem slučaju moguće su i nestašice goriva pa ono morati da se pažljivo troši. ‘Možda ćemo opet voziti po modelu par-nepar’, poručuje Štern.

Preduzetnik Ivan Čermak, donedavno vlasnik lanca benzinskih stanica Crodux, nešto je optimističniji od Šterna te kaže da je bilo samo pitanje vremena kad će EU uvesti embargo na rusku naftu. Ruska se nafta, kaže nam Čermak, mora istisnuti i uveren je da će nafte biti.

Mogao bi da reaguje OPEK 

„Sada su otvorena brojna pitanja. Na globalnom tržištu mogao bi da reaguje OPEK i poveća proizvodnju sirove nafte pa bi njene cene mogle i pasti. Na tržište bi se mogao vratiti i Iranšto bi takođe dovelo do pada cena nafte, ali prerano je prognozirati što će se dogoditi“, kaže Čermak i zaključuje da cene nafte i derivata u maloprodaji mogu ići u oba smera, a to zavisi od budućih događaja na globalnoj pozornici.

Izvor: tportal.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.