Potrošači tolerišu lažne tvrdnje naftnih kompanija o ekološkom ponašanju

Potrošači finansijski kažnjavaju firme za „grinvošing", osim ako ih već vide kao velike zagađivače. Potrošači tolerišu lažne tvrdnje po pitanju ekologije kompanijama u industriji nafte i gasa, jer od njih to i očekuju. I ne samo da tolerišu, već će neometano nastaviti da koriste njihove usluge i proizvode.

Gotovo da nema kompanije koja se ne hvali da značajna sredstva ulaže u poštovanje standarda zaštite životne sredine, ali verovalo se da potrošači mogu proceniti i „kazniti“ kompanije koje pribegavaju lažnim ekološkim tvrdnjama. Međutim, to se ne dešava uvek, pokazuje novo istraživane objavljeno u britanskom Magazinu studija menadžmenta.

Međunarodni tim istraživača želeo je da ispita kako potrošači širom sveta reaguju kada se pokaže da kompanije u industriji nafte i gasa pribegavaju „greenwashing“ i tvrde da rade više za okolinu nego što je zaista slučaj.

Zaključak studije koja je pratila 7.365 kompanija u 47 zemalja tokom više od 15 godina je da potrošači finansijski kažnjavaju firme za „greenwashing“ osim ako ih već vide kao velike zagađivače. Kako bi ustanovili zašto, istraživači su sproveli dodatni eksperiment.

Potrošači očekuju da se kompanije u industriji nafte i gasa ne ponašaju ekološki

Potrošačima je predstavljena izjava iz izveštaja kompanije koje posluju u industrijama koje su sami ispitanici ranije označili kao prljave (industrija nafte i gasa), čiste (solarna i energija vetra) i neutralne (nabavka kancelarijskog nameštaja). U izjavi koja je bila ista za sve tri industrije, kompanija je naglasila koliko ozbiljno shvata zaštitu životne sredine.

„Kao biznis koji se oslanja na prirodne resurse, razumemo da ako danas ne upravljamo pažljivo tim resursima, naš posao će sutra biti u opasnosti. Zato nam je ekološka održivost centralna vrednost i ponosni smo što smo lideri u industriji kad je reč o ekološkim praksama“, deo je izjave.

Zatim su potrošačima predstavljeni rezultati nezavisnog istraživanja koje je pokazalo ili da se kompanija ponaša u skladu sa proklamovanim vrednostima ili suprotno.

„Istraživanje pokazuje da firma ne radi ništa da smanji ekološki otisak svojih proizvoda, poput korišćenja recikliranih materijala u proizvodnji i pakovanju. Osim toga, prošle godine je ispustila 29 miliona litara hemijskih nusproizvoda iz svojih fabrika u reke i povećala ugljenični otisak za 20%“ deo je navodnog istraživanja.

Rezultat je iznenadio istraživače jer je pokazao da potrošači tolerišu lažne tvrdnje kompanijama u industriji nafte i gasa jer od njih to i očekuju. I ne samo da tolerišu, već će neometano nastaviti da koriste njihove usluge i proizvode. Ovaj nalaz je veoma važan, jer kako kažu istraživači, samo tržište neće kazniti kompanije koje obmanjuju javnost. Takođe, važno je da potrošači razumeju da na ovaj način samo ohrabruju loše ponašanje.

„Kao potrošači, treba da shvatimo da naš stav „dečaci će uvek biti dečaci“ podstiče loše ponašanje. Dok to ne shvatimo i ne raščistimo sa sobom, nastavićemo da budemo deo problema“, poručuju istraživači.

Izvor: Ekapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti