Povećana potražnja za energentima izvor serije kriza

Ponuda energenata ne može da isprati rastuću potražnju. To će dovesti do problema u bliskoj budućnosti, kaže Dan Jergin, potpredsednik konslustanske kuće IHS markit sa sedištem u Londonu. Komentarišući da je budući odnos između Kine i SAD od izuzetnog značaja i uticaja na svetsku politiku.

Postoji prekid na energetskom tržištu. To bi moglo dovesti do budućih nedostataka u snabdevanju, tvrdi Daniel Jergin, potpredsednik konsultantske kuće IHS Markit sa sedištem u Londonu.

Međunarodne naftne kompanije su pod pritiskom da smanje ulaganja u tradicionalnu proizvodnju energije u trenutku kada potražnja za naftom raste. A to dovodi do „preventivnog nedovoljnog ulaganja“ u snabdevanje, rekao je Jergin.

Ovaj consultant to naziva prekidom između „realnosti dinamike tržišta“ i politika koje se sprovode. Kako kaže, proizvođači nafte „očigledno ne ulažu dovoljno“, jer investitori žele da budu oprezniji i da budu kapitalizovani.

Potražnja za energentima na nivou iz 2019.

S druge strane, „svetska potražnja će se vratiti tamo gde je bila 2019. godine tokom narednih nekoliko meseci. I, potražnja će nastaviti da raste, tako da će vam trebati ulaganja“, rekao je Jergin.

U svom mesečnom izveštaju o tržištu nafte, OPEK je rekao da vidi da će globalna potražnja za naftom dostići 100,6 miliona barela dnevno u 2022. To je oko 0,5 miliona barela dnevno iznad nivoa pre pandemije.

Fokus na prelasku sa tradicionalnih goriva na čistu energiju, takođe, može doprineti nedostatku snabdevanja, rekao je Jergin. Globalna potražnja za električnom energijom raste brže od kapaciteta obnovljivih izvora energije, što znači da nema dovoljno čiste energije da bi se zadovoljile svetske potrebe.

„Mislim da bi trebalo da budemo svesni da je jedna od stvari koje možemo videti niz trzavica“, poručio je Jergin.

Fjučersi za američku sirovu naftu porasli su za 68%, a međunarodna referentna nafta Brent je do sada ove godine poskupela 60%, pošto je potražnja skočila zbog ponovnog otvaranja privreda i ublažavanja pandemijskih ograničenja.

Ravnoteža u odnosima SAD i Kine

Odvojeno, Jergin je rekao da je pronalaženje nove ravnoteže između SAD i Kine najvažnije pitanje – nešto što je još hitnije od klimatskih promena.

Ostatak sveta ne želi da bira između te dve sile. Jergin smatra da će se takmičenje nastaviti. Jer, kako kaže, Kina vidi razvoj saveza kao što su Kvad i Aukus kao Zapad, koji pokušava da ih obuzda, dok SAD žele da se izbore sa kineskim „ekspanzionizmom i rastom”.

Kvad je alijansa koja se sastoji od ekonomskih sila poput Australije, Indije, Japana i Sjedinjenih Država, dok je Aukus bezbednosni pakt koji su Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD nedavno sklopile. Na oba pakta se široko gleda kao na suprotnost rastućem uticaju Kine u azijsko-pacifičkom regionu.

Klimatske promene će se odvijati tokom 30 godina, ali odnos između Vašingtona i Pekinga je „neposredno pitanje“ zbog kojeg tenzije „povećavaju“, rekao je Jergin.

Američki predsednik Džo Bajden i predsednik Kine Si Đinping održaće virtuelni samit.

„Moramo da pronađemo novu ravnotežu između Sjedinjenih Država i Kine. To je danas najvažnije pitanje u međunarodnim odnosima“, rekao je Jergin.

 Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.