Povelja 28. april dodeljena NIS-u u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu

Svetski i Dan bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji obeležen je dodelom Nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2020. Prvo mesto u kategoriji Povelja 28. april osvojio je NIS. „Briga o zaposlenima i stvaranje uslova za bezbedan i zdrav rad bili su i biće jedan od glavnih prioriteta rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, poručila je ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Briga o zaposlenima i stvaranje uslova za bezbedan i zdrav rad bili su i biće jedan od glavnih prioriteta rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, poručila je ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević prilikom dodele Nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2020. godinu.

Kompanija NIS osvojila je prvo mesto na Takmičenju za dodelu nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u kategoriji Povelja 28. april. Ovo takmičenje organizuje Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja povodom obeležavanja 28. aprila, Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji.

Ministarka Kisić Tepavčević istakla je da svakog dana treba da se podsećamo koliko je važno stvaranje bezbednih uslova rada i zdrave radne sredine. Kako je navela, time se omogućava produktivan rad, a samim tim i bolji uslovi života, ne samo radnika, već i poslodavaca i društva u celini. Kako je rekla, u toku aktivnosti na izradi Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu sa ciljem sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

„Njagovo donošenje značiće potpuno usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske Unije i ispunjavanje obaveza utvrđenih Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina Evropske Unije“, navela je ministarka i dodala da cilj nije samo da se zakon donese, već da se zakonskim okvirima utiče na sprečavanje povreda na radu, kao i da se stvori jedno zdravo i podsticajno okruženje.

Kako je navela, jedna od mera za ostvarenje pomenutog cilja jesu i pojačani inspekcijski nadzori koji su se pokazali kao veoma efikasni,  s obzirom na to da je u 2020-oj godini zabeležen manji broj povreda na radu nego u 2019-oj.

Svečana dodela nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2020. godinu održana je u Klubu poslanika u Beogradu. U ime kompanije NIS nagradu je primio Mihail Rjazanov, direktor Funkcije za HSE, a priznanje mu je uručila Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„NIS je kompanija koja ulaže značajna sredstva u bezbednost i zdravlje na radu i zaštitu životne sredine. To je jedan od prioriteta u našem poslovanju. U ovoj oblasti imamo najambicioznije ciljeve – da radni procesi budu bez povreda i negativnih uticaja na životnu sredinu.  U tom cilju mi ne radimo samo sa zaposlenima NIS-a, već upravljamo i saradnicima i izvođačima i širimo HSE kulturu u poslovnoj zajednici. To smo pokazali i tokom epidemije virusa korona, kada smo blagovremeno i uspešno organizovali bezbednu radnu sredinu za naše zaposlene, saradnike i potrošače“, izjavio je Mihail Rjazanov.

Nacionalno priznanje zarazne bolesti, povrede na radu dodeljuje se za poseban doprinos i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu, kroz zakonito, blagovremeno, inovativno i preventivno postupanje u primeni utvrđenih mera u dve kategorije. Kompanija NIS podelila je prvo mesto sa kompanijom Grundfos Srbija u kategoriji za pravna lica/preduzetnike koji imaju više od 250 zaposlenih, a komisija za dodelu nacionalnih priznanja uzela je u obzir, između ostalog, način upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu, primenu i kontrolu mera, inovacije i investicije, uređivanje prava, obaveza i odgovornosti u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu i druge aktivnosti (projekti, kampanje, deljenje dobre prakse i sl.).

Vrste nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu su Povelja 28. april, Plaketa 28. april i Pohvalnica 28. april, a mogu se dodeliti pravnim i fizičkim licima, odboru za bezbednost i zdravlje na radu, organizacijama i udruženjima.

Ministarka Kisić Tepavčević podsetila je da je pojava novih rizika izazvanih korona virusom jedan od izazova da se briga o zdravlju zaposlenih podigne na viši nivo.  Vodeći se time Ministarstvo je početkom godine objavilo i Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće koji poslodavcima daje praktične smernice i preporuke, poput obaveza i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih, uslova koje radni prostor kod kuće treba da ispunjava, briga poslodavaca za zdravlje zaposlenih i odgovore na brojna druga pitanja.

„Pozivam sve poslodavce da što više promovišu bezbednost i zdravlje na radu, kako bi zajednički za dobrobit svih, radili na unapređenju stanja u ovoj oblasti“, poručila je prof. Kisić Tepavčević i zahvalila svima na vrednom i predanom radu na očuvanju i unapređenju bezbednosti i zdravlja zaposlenih, sa željom da na tom zadatku istraju i u budućem radu.

Dunja Radojičić, v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu rekla je da su se usled novonastalih okolnosti izazvanih pojavom epidemije Kovid -19 , uslovi rada značajno promenili. Kako je istakla u 2020. godini donet je Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad radi sprečavanja i širenja ove zarazne bolesti.

Radojičić je navela i da će se donošenjem novog Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu obezbediti uslovi za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu, povećanje produktivnosti na radnom mestu, podstaći će se ekonomski rast i zapošljavanje i dovesti do poboljšanja funkcionisanja na tržišta rada.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić Štamcar istakla je da je zdravlje i bezbednost jedna od oblasti u kojem je Evropska unija ostvarila najveći efekat, sa pravnim okvirom, koji pokriva maksimalni broj rizika uz minimalan broj propisa.

Kako je navela, radnici EU imaju pravo na visok nivo zaštite njihovog zdravlja i bezbednosti na radu kako je sadržano u evropskom stubu socijalnih prava, kao i prava na radno okruženje i prilagođavanje njihovih profesionalnih potreba, koje im omogućava duže učešće na tržištu rada

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.