Pravna ekspertiza predlog izmena zakona o vodama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa pravnicima se konsultuje o ustavnosti izmena Zakona o vodama. Javnost se protivi predloženom rešenju. Hoće li i u Srbiji biti referendum o gazdovanju vodama?

Reagujući na proteste građana, stručnjaka, nevladinih organizacija i političara na predložene izmene Zakona o vodama predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je konsultacije. Novosti onlajn pišu da Vučić nije još potpisao Zakon o vodama, a da će tokom popodneva, zajedno sa pravnim stručnjacima odlučiti o narednim koracima.

Prema informacijama Novosti razmatraće se primedbe koje su stigle na pomenuti akt, s tim što šef države nema pravo da interveniše kada je reč o sadržini Zakona, ali može da deluje ako se utvrdi da je u pitanju kršenje zakonitosti i ustavnosti.

Podsetimo, u javnosti se prethodnih dana podigla prašina oko odredbe koja omogućava direktnu pogodbu prilikom zakupa vodnog zemljišta. Pre svega, sporni su splavovi ali, spisak nedomaćinskog gazdovanja vodnim zemljištem je podugačak.

Predsednik Vučić poručio je da će novi propis pročitati i potpisati ga ako je u skladu sa Ustavom. U suprotnom – paraf će izostati.

Pitanje zakonitosti propisa kojima se uređuje gazdovanje vodama bilo je predmet i referendum u Sloveniji, čiji građani su sa velikom većinom (87% izašlih glasača) odbacili u martu usvojene izmene tamošnjeg Zakona o vodama.

Ostaje da se vidi da li će najavljeni korak predsednika Srbije one koji su pisali predlog izmena naterati da ponovo urade domaći.

Voda je resurs bez koga nema života, sa kojim se mora pametno gazdovati, a svakako je jeftinije ponovo napisati izmene zakona nego sprovoditi referendum. Najskuplje bi bilo dozvoliti nedomaćinsko upravljanjem jer, štete koje tako nastaju teško da se mogu ispraviti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti