Bajdenov petrolejski marketing

Predsednik Bajden odobrio bušenje nafte na Aljasci

Prema planu multinacionalna kompanija obavezuje se na višegodišnje istraživanje nafte .i gasa i njihovu proizvodnju na tri lokacije koje su poznate kao Nacionalne reserve nafte na Aljasci.

Američki predsednik Dzozef Bajden dao je zeleno svetlo za kontroverzni projekat istraživanja nafte na Aljasci nazvan Willow, nakon čega su se odmah nezadovoljni odlukom reagovali aktivisti za zaštitu životne sredine i pojedine autohtone zajednice na Aljasci, upozoravajući na klimatske promene, ugroženos pojedinih vrsta divljih životinja, kao i mogućnost nestašicu hrane.

Projekat Willow multinacionalne kompanije Conoco Phillips, koji se obavezuje na višegodišnje istraživanje nafte i gasa na tri odabrane lokacije koje su u vlasništvu američke vlade.Površina na kojoj bi se istrašivao ponuđeni projekat ukupne je površine od 23 milona hektara, na teritoriji koja je poznata kao Nacionalne rezerve nafte – Aljaska. To će ujedno biti i najveći istraživački poduhvat te vrste na Aljasci, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Moguća proizvodnja 180.000 barela nafte dnevno

Prema procenama američkih stručnjaka, na ovim lokacijama moglo bi se proizvoditi oko180.000 barela nafte dnevno u zacrtanom razdoblju od 30 godina.

Projekat Willow mogao bi dovesti do jedne od najvećih „ugljeničnih bombi” na teritiriji SAD, potencijano oslobađajući dvostruko više gasa sa efektom staklene bašte, od svih dosada poznatih projekata o obnovljivim izvorima energije na teritoriji SAD do 2030. Godine.

Neimenovani predstavnik američke administracije, rekao je da područje na kome se planira eksploatacija nafte i gasa odnosi se na jezero Teshekpuk visoravan Utukok, reku Colville, lagunu Kasegaluk i područje zaliva Peard, prenosi agencija AP.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti