Preko čeličnog tornja do solarne energija iz svemira

Kineski naučnici intenzivno rade na sistemu prikupljanja solarne energije iz – svemira. Elektrana se oslanja na orbitalne satelite koji sunčevu energiju prikupljaju 24 sata dnevno i potom je putem visokofrekventnih mikrotalasnih zraka prenose na Zemlju.

Svemirska solarna energija mogla bi da ponudi rešenje za sve svetske energetske probleme. Međutim, kao i kod nuklearne fuzije, problem su troškovi razvoja i rokovi izgradnje sistema.

Međutim, izgleda da smo stigli korak bliže operativnoj svemirskoj solarnoj energiji.

Čelični toranj

Naime, naučnici kineskog Univerziteta Xidian intenzivno rade na sistemu prikupljanja solarne energije iz – svemira. Oni su nedavno uspešno testirali „prvu svetsku solarnu elektranu s punim spojem i punim sistemom“. Reč je o čeličnom tornju visokom 75 metara, podignutom u naučnom kampusu.

U teoriji, ova elektrana spaja se na orbitalne satelite koji u svojim geostacionarnim orbitama prikupljaju sunčevu energiju 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, pre nego što je putem visokofrekventnih mikrotalasnih zrakova prenesu na Zemlju. Elektranu će činiti pet različitih podsistema, usmerenih na razvoj solarnih polja u svemiru.

Kontinuirano prikupljanje energije

Svemirska solarna energija ima veliki potencijal, jer može kontinuirano da prikuplja energiju, izbegavajući uobičajene probleme kao što su loše vreme i noć. Međutim, ostaju prepreke kao što su efekat visokofrekventnog energetskog snopa na komunikacije, vazdušni promet i blagostanje stanovnika u blizini.

Svemirski projekti

Nova zemaljska stanica Univerziteta Xidian deo je svemirskog projekta solarne energije zvanog OMEGA, što je skraćenica od Orb-Shape Membrane Energy Gathering Array. Prvi projekt je 2014. predložio Duan Baoyan s Fakulteta elektrotehnike Univerziteta Xidian; dve godine ranije sličan projekt najavila je i NASA: reč je o programu SPS-ALPHA (Solar Power Satellite via Arbitrarily Large Phased Array).

Ukoliko bude uspešan, SPS-ALPHA „će omogućiti izradu ogromnih platformi sastavljenih od desetine hiljada malih elemenata koji mogu daljinski i pristupačno da isporuče desetine, pa i hiljade megavata, koristeći bežični prenos energije na tržišta na Zemlji i misije u svemiru“, objašnjava NASA.

Tri godine ispred plana

Kineska OMEGA u međuvremenu je uspela da bežično prenese energiju u obliku mikrotalasa na udaljenosti od, otprilike, 55 metara.

Sve navedeno znači da su kineski naučnici trenutno tri godine ispred ciljeva zacrtanih planom. Svakako, stručnjake čeka još puno posla, a proći će godine do potpuno operativne solarne energije u svemiru.

Izvor: BUG

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022