Preosetljivost cene električne energije na proizvodnju iz vetra – primer Teksasa

Visoki nivoi potražnje za električnom energijom i niska dostupnost proizvodnje iz vetra mogu značajno da podignu veleprodajne cene električne energije u Teksasu, pokazalo je istraživanje ERCOT-a, nezavisnog operatora elektroenergetskog sistema u ovoj američkoj državi. ERCOT, između ostalog, upravlja i veleprodajnim tržištem električne energije u Teksasu.

Electric Reliability Council of Texas (ERCOT – Savet za električnu pouzdanost Teksasa), koji je nezavisni operator elektroenergetskog sistema u Teksasu i koji, između ostalog, upravlja i veleprodajnim tržištem električne energije u Teksasu—imao je značajan rast vršnog opterećenja poslednjih godina (16% između 2011. i 2022.). U isto vreme značajno je povećao i proizvodnju električne energije iz vetra (sa 9% električne energije iz vetra u generatorskom miksu 2011. godine na 24% u 2021. godini).

U izveštaju objavljenom 4. oktobra (Short-Term Energy Outlook Supplement) analizirano je kako varijabilnost u potražnji za električnom energijom i proizvodnji energije iz vetra utiče na cene električne energije po satu na veleprodajnom tržištu električne energije u Teksasu – u uslovima letnjeg vršnog dana, kada je letnja potražnja za električnom energijom najveća. Analizirajući podatke iz prethodnog perioda u svom izveštaju navode da i visoki nivoi potražnje za električnom energijom i niska dostupnost proizvodnje iz vetra mogu značajno da podignu veleprodajne cene električne energije u ovoj američkoj državi.

Kada se kombinuju, ovi faktori mogu dovesti do posebno oštrih skokova cena tokom letnjih vršnih dana.

Četiri slučaja

Analizirana su četiri slučaja (Sources of Price Volatility in the ERCOT Market):

  1. Bazni slučaj, koji pretpostavlja normalan letnji dan sa vršnom potrošnjom,
  2. Slučaj visoke vršne potrošnje, koji pretpostavlja topliji dan od uobičajenog letnjeg dana, što rezultira u povećanoj potrošnji električne energije,
  3. Slučaj slabijeg vetra, koji pretpostavlja normalan letnji dan sa vršnom potrošnjom i sa slabijom proizvodnjom iz vetra,
  4. Ekstremni slučaj, Extreme case, koji pretpostavlja normalan letnji dan sa vršnom potrošnjom i sa slabijom proizvodnjom iz vetra.

Analiza pokazuje da cene električne energije u ERCOT-u tokom leta prate tipičan dnevni obrazac. Ujutru je potražnja za električnom energijom relativno niska, a i cene su relativno niske. Kako dan odmiče, privredna aktivnost i temperature rastu, što rezultira većom potražnjom i povećanjem cena električne energije.

Iako je ovaj obrazac prisutan u sva četiri slučaja, raspon cena u popodnevnim satima varira zbog razlika u vremenu (temperatura, vetar ili oboje). U baznom slučaju, najviša cena električne energije po satu dostiže 90 dolara po megavat-satu (MVh). U slučaju visoke vršne potrošnje, koji pretpostavlja da je letnji dan topliji od uobičajenog, vršna cena se povećava na 105 USD/MVh. Mnogo veće povećanje cena se dešava kada nivo vetra padne. U slučaju slabijeg vetra, vršna cena skače na 709 USD/MVh, a u ekstremnom slučaju, vršna cena električne energije po satu raste na 2,905 USD/MVh.

ERCOT-ov dizajn veleprodajnog tržišta

Širok raspon simuliranih vršnih cena u posmatranim slučajevima (90 USD/MVh do 2,905 USD/MVh) poodržava ERCOT-ov dizajn veleprodajnog tržišta. Veleprodajne cene električne energije uključuju specifičan metod proračuna cene električne energije. Ova metodologija uzima u obzir i sigurnosne aspekte kroz mogućnost snabdevanja sistema dovoljnim količinama električne energije, tako da tržišni uslovi uzrokuju da cena varira:

  • Kada sistem ima dovoljno resursa da zadovolji potražnju i da reaguje u hitnim slučajevima, dodatni resursi obezbeđuju minimalan doprinos elektroenergetskom sistemu i stoga imaju nisku vrednost. Ovo stanje se javlja u posmatranom baznom i slučaju visoke vršne potrošnje kada ne manjka energije iz vetra; resursi su u izobilju, a dodatna cena električne energije uzrokovana sistemskim potrebama je manja od 1 USD/MVh.
  • Veoma slaba proizvodnja električne energije iz vetra kod 3. i 4. posmatranog slučaja, međutim, smanjuje sigurnost snabdevanja. Bez dovoljno visokog nivoa sigurnosti snabdevanja, povećava se mogućnost pojave delimičnog ili potpunog raspada elektroenergetskog sistema i povećava se potreba za hitnom havarisjkom energijom u sistemu.

Na ERCOT tržištu smanjena pouzdanost mreže postaje dominantan faktor u formiranju cene električne energije. U ekstremnom slučaju (4. slučaj visoke potrošnje a smanjene proizvodnje iz vetra), dodatak na cenu električne energije dostiže 2.304 USD/MVh, što čini 79% ukupne veleprodajne cene električne energije.

Velika osetljivost cene električne energije na varijabilnu proizvodnju iz vetra

Ovakav tržišni model je napravljen kako bi se signaliziralo učesnicima na tržištu o neophodnosti i koristi ulaganja u nove resurse. Koliko je tu da zaštiti potrošače zaključite sami. Ali, ono što je iz prikazane analize jasno jeste izuzetno visoka osetljivost cene električne energije na varijabilnu proizvodnju iz vetra, koja se može preduprediti samo postojanjem stalnih izvora električne energije, odnosno dovoljnih rezervi u sistemu, što trenutno očigledno nije slučaj u Teksasu.

Kako bismo isto predupredili neophodno je u procesu dugoročnog planiranja pažljivo sagledati prirodu varijabilnih izvora električne energije i predvideti dovoljno visok nivo različitih tipova rezerevi, uključujući i stratešku sigurnosnu rezervu, o kojoj smo više pisali u jednom od prethodnih tekstova i detaljno je obradili na slučaju Nemačke.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.