Prepolovljen uvoz polovnjaka u BiH

U BiH tokom 2020. godine uvezeno 30.000 polovnih vozila, upola manje u odnosu na prethodnu godinu. Ukoliko se nastavi smanjenje uvoza starih zagađivača, vozni park u BiH, koji važi za jedan od najstarijih u Evropi, sa 80 posto vozila starijih od deset godina, mogao bi biti u velikoj meri obnovljen.

Pandemija koronavirusa, ali i zabrana uvoza polovnih vozila s motorom Euro 4 (starijih od 10 godina), koja je na snazi u BiH od sredine 2019. godine, uticali su na smanjenje uvoza starih zagađivača u Bosnu i Hercegovinu u 2020. godini.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje pokazuju da je ove godine gotovo upola smanjen uvoz polovnih vozila. Dok je u BiH od početka januara do kraja novembra 2019. godine uvezeno skoro 60.000 polovnih vozila, ove godine taj broj iznosi 30.763, piše Klix.ba.

Vrednost uvezenih polovnih vozila u BiH u 11 meseci 2020. iznosi 565.165.000 KM, dok su dažbine za ova vozila iznosile 102,3 miliona KM.

Stanje uvoza polovnih automobila u 2020. gotovo je vratilo BiH deceniju , kada su u ovu zemlju uvezena 23.124 polovna automobila, odnosno kada je krenuo "trend" uvoza starih zagađivača. U poslednjih deset godina najviše polovnih vozila, uvek više od 60.000, u BiH je uvezeno tokom 2014., 2018. i 2019. godine.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO )BiH podsećaju da ova institucija sprovodi carinski postupak uvoza svih roba u BiH, pa tako i putničkih motornih vozila.

Da bi vozilo ušlo u BiH, u skladu sa važećom legislativom, mora zadovoljiti minimalne tehničke uslove homologacije vozila. Homologaciju vozila, tj. ispitivanje tehničkih karakteristika svakog pojedinačnog vozila sprovode ovlašteni tehnički servisi u BiH.„Dakle, kada neko dolazi s vozilom u BiH, prijavljuje ga za uvoz na graničnom prelazu, nakon čega dobija provoznu carinsku prijavu na rok od 10 dana i u tom roku mora otići u ovlašteni tehnički servis, koji proverava vozilo i izdaje uverenje da vozilo zadovoljava minimalne tehničke uslove homologacije vozila“, objašnjava portparol UINO Ratko Kovačević.

Zabrana uvoza vozila s motorom Euro 4 znači da je u BiH moguće uvesti polovne automobile samo ukoliko ispunjavaju standard Euro 5 ili nova vozila s Euro 6 motorom. Time se zabrana uvoza odnosi uglavnom na automobile starije od deset godina.

Ukoliko se nastavi smanjenje uvoza starih zagađivača, vozni park u BiH, koji važi za jedan od najstarijih u Evropi, sa

0 posto vozila starijih od deset godina, mogao bi biti u velikoj meri obnovljen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti