signal daljeg poskupljenja nafte

Preveliki optimizam po pitanju oporavka tržišta nafte

Investitori  po pitanju cene nafte ne smeju da se oslanjaju na ekonomski oporavak SAD, uslovljen brzom vakcinacijom i popuštanjem kovid mera , jer je situacija i dalje dramatična u siromašnijim državama, smatra energetska analitičarka Vandana Hari.

Investitori imaju velika očekivanja za globalni oporavak nafte zbog ekonomskog porasta u SAD, ali ta očekivanja bi mogla biti „previše optimistična“, prema energetskoj analitičarki Vandani Hari.

„Oporavak SAD, koji ostavlja za sobom sva ograničenja pandemije kovida gotovo dramatično, počev od aprila i maja, iznenadio je tržište“, rekla je Hari, osnivač i izvršni direktor kompanije Vanda Insights.

Ova analitičarka kaže da je to, takođe, postavilo očekivanja na malo drugačiji, optimističniji put. Više država u SAD ukinulo je ograničenja zbog pandemije i osećaj normalnosti se donekle vratio u zemlju. Relativno visoka stopa vakcinacije važan je deo ponovnog otvaranja SAD. Od 3. jula, više od polovine stanovništva – ili 54,45% – primilo je najmanje jednu dozu vakcine, prema časopisu Our World in Data.

Hari je rekla da se čini da tržište nafte koristi SAD kao model za ono što će se odvijati u ostatku sveta.

„Možda je previše optimistično, ali to je ono na šta tržište utiče“, rekla je.

Bogatije zemlje prednjače po pitanju vakcinacije i ponovnog otvaranja, ali slučajevi Covid još uvek besne u mnogim siromašnijim državama, za koje je malo verovatno da će moći da slede put SAD po pitanju vakcinacije.

Predviđanja cena nafte

Iako je „konstruktivna“ oko toga gde bi cene nafte mogle da krenu, Hari je rekla da je mnogo manje agresivnije razmišljala o skoku cena od onih koji su smatrali da će cena dostići 80 dolara 2021. ili čak 100 dolara 2022. godine.

Cene brenta mogle bi da ostanu blizu mesta na kojima su sada – u rasponu od 70 do 75 dolara – bar tokom letnjih meseci, rekla je Hari.

Fjučersima za sirovu naftu brent trgovalo se danas u Aziji za 76,09 dolara za barel, niže za 0,11%. Fjučersi na američku naftu takođe su bili niži za oko 0,12% na 75,07 dolara uoči drugog sastanka OPEK-a i njegovih saveznika – OPEK +. Grupa nije uspela da postigne sporazum o proizvodnji nafte na poslednjem sastanku, ali će se ponovo sastati, kako bi pokušali postići dogovor o svojoj budućoj proizvodnoj politici.

Međunarodni standard brent porastao je za više od 45% od početka godine, dok je cena WTI nafte (West Texas Intermediate Crude Oil) sa njujorške berze merkantilne robe (NYMEX) do danas veći za 55%.

Ipak, Hari je prepoznala negativne rizike za cene nafte.

„U vazduhu je još uvek puno neizvesnosti u vezi sa virusom, varijantama i načinom na koji se države snalaze“, rekla je pecizirajući da „većina svetske populacije još neće biti blizu masovnog imuniteta u drugoj polovini 2021. godine“.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.