Pritisci na brzi zeleni rast Kine mogli bi da budu razorni

Kineske zelene investicije u fotonaponsku tehnologiju, baterije, nova električna vozila i dalekovodni ultravisoki napon su prve koje su dostigle razmere na kojima će zaista početi da transformišu privredni pejzaž u celini. U 2023. godini, prema proračunima tink-tenka Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), ulaganje u zelenu energiju bilo je najveći pokretač kineskog ekonomskog rasta.

Od 2022. godine, kada je Bajdenova administracija usvojila Deflatorni okvir (DIF), postoji zabrinutost zbog trke za subvencijama zelene industrije. Debata o kineskom prekapacitetu ovekovečila je ovaj narativ. Konkurentske subvencije mogle bi da budu rasipanje stvarnih resursa i novca poreskih obveznika. Tarife na solarne panele i električna vozila rizikuju da eskaliraju u širi trgovinski rat

Ali, šta ukoliko u narednih 12 meseci tri glavna igrača — SAD, Kina i Evropska unija — prođu kroz ovaj trgovinski rat? Iako je ovaj trend podstaknut snažnim tehnološkim inovacijama i smanjenjem troškova, bum zelene energije može se pokazati manje snažnim nego što se mnogi nadaju.

Zaokret u zelenoj politici

EU treba da obnovi svoje obaveze prema sledećoj generaciji EU nakon 2026. godine, kako bi sprečila da podrška koja se nudi u okviru Zelenog dogovora nestane. Nakon izbora za Evropski parlament 2019. godine, politički pravac je bio jasno zelen. Posle prošlomesečnih izbora za EU, sa pomeranjem udesno, to više nije slučaj.

Francuski parlamentarni izbori će verovatno pojačati zaokret protiv ubrzanja zelene politike. Tabor Marin Le Pen nisu klimatski skeptici poput Donalda Trampa. Ali jedno od najpostojanijih obećanja Nacionalnog relija je snižavanje cene dizela za svoju izbornu jedinicu koja vozi kombi vozila.

Ako Tramp bude izabran u SAD, obećao je da će prekinutii subvencije za energetsku tranziciju Džoa Bajdena. Bajdenovo osoblje je ovo predvidelo i iz tog razloga je subvencije učinio toliko pogodnim za industriju da se poslovni lobiji već okupljaju u njihovu odbranu. Ali razlika između istinske transformacije energije i zelenog pranja je suptilna. Izmenom administrativnih propisa, to bi moglo da se pretvori u mašinu za subvencije za omiljene projekte naftnog lobija, poput prljavog vodonika.

U senci odluka iz Pekinga

Ako Bajden bude ponovo izabran, SAD će ostati na zelenom kursu. Međutim, osim čuda, postoji mala ili nikakva nada da će većina u Kongresu usvojiti novi klimatski zakon. Project Management Certificate (PMP) je trenutno najbolja nada.

Ali važnost onoga što se dešava u Evropi i SAD je u senci odluka koje Peking mora da donese u narednih 12 meseci. Kina emituje više gasova sa efektom staklene bašte nego Evropa i SAD zajedno, a njena ulaganja u zelenu energiju 2024. veća su nego u Evropi ili SAD.

Kineske zelene investicije u fotonaponsku tehnologiju, baterije, nova električna vozila i dalekovodni ultravisoki napon su prve koje su dostigle razmere na kojima će zaista početi da transformišu privredni pejzaž u celini. U 2023. godini, prema proračunima tink tenka Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), ulaganje u zelenu energiju bilo je najveći pokretač kineskog ekonomskog rasta.

Hrabrost ili oprez?

Do proleća 2025. Kina mora da formuliše svoja nova opredeljenja za dekarbonizaciju u okviru Pariskog klimatskog sporazuma. Pitanje je da li zvaničnici u Pekingu imaju hrabrosti i vere da podrže zapanjujući tempo kojim kineske kompanije napreduju u energetskoj tranziciji  ili će povući opreznu liniju.

Kao što je primetio Lauri Millivirta, jedan od vodećih zapadnih stručnjaka za kinesku energiju, postoji zabrinjavajući jaz između tempa promena, postignutih poslednjih godina – i buduće vizije koju, izgleda, najviše vole pekinške energetske birokrate. Dok je kineska solarna i vetroindustrija instalirala skoro 300 GW novih kapaciteta 2023. godine, kineska Nacionalna uprava za energiju (NEA) predviđa budući rast od samo 100 GW godišnje.

Da bi objasnio svoju nevoljnost, EIE ukazuje na potrebu za većom koordinacijom u investiranju u zelenu energiju i za sistemima određivanja cena koje neometano funkcionišu kako bi sistem obnovljive energije bio kredibilan. Ovi problemi su dobro poznati na Zapadu. Ali ako potkopaju kineski bum zelene energije koji je transformisao globalna tržišta, to bi bila katastrofa istorijskih razmera.

Odbrambene reakcije

Izuzetan tempo kineskog ulaganja u zelenu energiju poslednjih godina mogao bi da izazove odbrambene reakcije na Zapadu. Ali to je najbolja nada da se zaista postigne stabilizacija klime na vreme, kako bi se sprečila katastrofa planetarnih razmera. S obzirom na hitnost ovog zadatka, razmišljanje u smislu ravnoteže snaga predstavlja blagi oblik klimatskog poricanja.

To će izazov postizanja neutralnosti mreže pre 2060. učiniti još zastrašujućim. Takođe, na taj način podriva kredibilitet posvećenosti, koja je od suštinskog značaja za izgradnju široke koalicije za dekarbonizaciju.

U periodu 2008-09, kineski stimulans teške industrije odigrao je glavnu ulogu i podigao globalne emisije CO2 na nove maksimume. Odluke u narednih 12 meseci fokusiraju se na pitanje da li će zemlja nositi zamah globalnog zelenog rasta u narednim godinama.

Izvor: Energia

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti