Komisiji za koncesije BiH (ni)je nadležna za He Buk Bijela

Privatizacija Elektroprivrede Srpske „na mala vrata“

Danas je Srbija postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća sa Republikom Srpskom koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procenjene vrednosti 850 miliona KM. Pojedini analitičari smatraju da bi ovo mogla biti privatizacija Elektroprivrede Republike Srpske „na mala vrata“.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se Elektroprivreda Srbije (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća HES Gornja Drina iz Foče, saznaje CAPITAL.

Do sada ovo koncesiono preduzeće je bilo u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), a koja će u buduće imati 49 odsto udela, a Srbija 51 odsto.

Dozvolu za promenu vlasničke strukture Vlada je dala na sednici 22. oktobra, a odluka stupa danas na snagu.

„Odobrava se promena vlasničke strukture koncesionara HES Gornja Drina, uz obavezu da u roku od 60 dana od prijema rešenja podnese zahtev za za upis promene vlasnika u registar”, stoji u Rešenju Vlade Republike Srpske.

Ovoj odluci prethodila je odluka Konkurencijskog saveta BiH, koje je ocenilo kako ne postoji obaveza prijave koncentracije, što je bila svojevrsna dozvola da se izvrši vlasničko prestrojavanje.

U svom obrazloženju Konkurencijski savet je naveo da društvo HES Gornja Drina još uvek nije aktivan učesnik na tržištu proizvodnje i distribucije električne energije, već je u pitanju projekat koji će biti sproveden u dve faze, te se aktivnost na tržištu očekuje tek za nekoliko godina, kada se izgrade i puste u pogon hidroelektrane.

Takođe, naveli su oni EPS i ERS nisu aktivni na istim geografskim tržištima, već svoje delatnosti pružaju na teritoriji Srbije, odnosno BiH.

Koncesija za izgradnju i korišćenje HE Buk Bijela, čija je vrednost 382,4 miliona KM dodeljenja je pre tri godine ERS-u.

Preduzeće HES Gornja Drina nastalo je odlukom Vlade Republike Srpske septembra 2019. godine i to spajanjem firmi Hidroelektrana Buk Bjela i Hidroelektrane Foča i Paunci.

Projekat hidroenergetskog sistema Gornja Drina predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci, čija bi ukupna instalisana snaga iznosila 180,9 MW. Sve ukupno njihova vrednost iznosi oko 850 miliona KM, a sve tri bi trebale da se grade zajednički.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nedavno je najavio kako će radovi na gradnji Buk Bijele početi naredne godine, a da će ove biti postavljen kamen temeljac.

„Tu treba dodati i put od Foče prema Tjentištu. Obezbedili smo pet miliona evra koji čekaju projektovanje i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Neophodno je još nekih 30 miliona KM ali, u svakom slučaju, obezbediće se sav novac“, izjavio je Dodik tom prilikom.

Ranije najave da će Srbija sa svojim najvećim državnim preduzećem dobiti većinski udio u HES Gornja Drina mnogi su okarakterisali kao privatizaciju Elektroprivrede Srpske iz sene.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti