Nova renesansa uglja

Privatni investitori izbegavaju ulaganje u indijske rudnike uglja

Indija nije deo grupe od desetak nacija koje su već obećale da će raditi na postizanju neto nulte emisije do 2050. godine ili, u kineskom slučaju, do 2060. godine. Ali, iako jedan od najvećih svetskih potrošača uglja Indija nije privlačna inostranim investitorima u rudnike ovog energenta. Na aukcijsku prodaju 67 rudnika uglja, stigle su ponude od domaćih investitora za samo 19 rudnika.

Indija, jedan od najvećih svetskih potrošača uglja, oglasila je aukcijsku prodaju 67 rudnika uglja, ali stigle su ponude od privatnih investitora za samo 19 rudnika, saopštilo je indijsko Ministarstvo uglja.

Indija, koja nastavlja da planira buduće kapacitete za ugalj, uprkos globalnom pritisku protiv najprljavijeg fosilnog goriva, dobila je ukupno 34 ponude za 19 rudnika uglja – od toga 10 za potpuno istražene i devet za delimično istražene rudnike. Od 19 rudnika koji su privukli interesovanje, četiri su rudnici koksnog uglja. Prema indijskom Ministarstvu uglja, osam rudnika uglja privuklo je dve ili više ponuda.

Ponude će se sada dalje procenjivati, a ponuđači koji uđu u uži izbor biće pozvani da učestvuju na aukciji.

Na aukciji su učestvovali samo indijske private rudarske kompanije, uključujući kompaniju Adani Power, najvećeg privatnog proizvođača električne energije u termoelektranama na ugalj u Indiji.

Nedostatak ponuđača izvan Indije prikazuje izazove sa kojima se zemlja suočava u privlačenju stranih investitora u sektor koji je sve više gurnut na marginu – zbog ekoloških pitanja i raznih ekonomskih obećanja.

Indija, međutim, nije deo grupe od desetak nacija koje su već obećale da će raditi na postizanju neto nulte emisije do 2050. godine ili, u kineskom slučaju, do 2060. godine.

Indija kao jedna od najvećih zemalja, najmnogoljudnijih i jedna od najvećih svetskih emitera ugljen-dioksida, mogla bi da poveća kapacitete za proizvodnju električne energije sagorevanjem ugalj, uprkos globalnom nastojanju za čistim izvorima energije.

Ovoj zemlji bi i dalje trebali novi kapaciteti na ugalj u narednim godinama, kako bi uravnotežila povećanu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ali i zbog toga što je ugalj i dalje najjeftiniji emergent za proizvodnju električne energije, navedeno je u nacrtu nove strategije Nacionalne politike električne energije (NEP) 2021., koju je Rojters video u aprilu.

A samo mesec dana ranije – u martu, državna kompanija Coal India odobrila je čak 32 nova projekta vađenja uglja, čija je ukupna vrednost od 6,4 milijarde američkih dolara, budući da Indija kao jedan od najvećih svetskih potrošača uglja nastoji da smanji oslanjanje na uvoz. Naime, u Indiji potražnja za ugljem i dalje raste.

Izvor: Oilprice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022