Probe bloka B3 u Kostolcu uz poštovanje strogih standarda

U toku je puštanje u rad pojedinačnih sistema u TE Kostolac B3. Krajem septembra ili početkom oktobra očekuje se prvi izlazak bloka na mrežu. To ne znači puštanje u rad, već nastavak ispitivanja sistema, kaže je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD. EPS će energetske potrebe Srbije predstojeće zime pokriti iz svoje proizvodnje i osigurati bezbedno snabdevanje.

Građani Srbije ne treba da brinu za zdravlјe i bezbednost kada je u pitanju blok B3 termoelektrane u Kostolcu, jer će taj blok biti pušten tek kada budu ispunjeni svi strogi standardi i procedure proba, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink.

„Kao direktor, ali i kao diplomirani elektroinženjer i neko ko je učestvovao u puštanju u rad velikog broja blokova i hidroagregata nakon revitalizacija, mogu da garantujem da će blok B3 biti urađen u skladu sa svim tehničkim normama i standardima. Probe i testiranja sistema rade se pažlјivo, jedan po jedan. To će omogućiti da novi blok nesmetano pustimo u rad po završetku ispitivanja. Složenost ispitivanja ogleda se u broju sistema koji se tamo nalaze, od utovara, kotla, turbine, generatora, transformatora, kompleksnog sistema za upravlјanje blokom. Potrebno je uraditi sve neophodne procedure kako bi blok bio spreman za povezivanje na mrežu – rekao je Živković povodom puštanja u rad novog kapaciteta u TE-KO Kostolac.

Juče je, prema Živkovićevim rečima, završena potpala kotla. Ova važna proba bila je uspešna. Preduzete su sve mere za zaštitu životne sredine i biće u funkciji postrojenja za smanjenje uglјen-dioksida, azotnih oksida i čestica. To je garancija da će emisije biti u skladu sa vrednostima predviđenim zakonom.

„U toku je puštanje u rad pojedinačnih sistema, a krajem septembra ili početkom oktobra očekuje se prvi izlazak bloka na mrežu. To ne znači puštanje u rad, već nastavak ispitivanja sistema“, precizirao je Živković.

EPS spreman za predstojeću zimu

Kada je u pitanju snabdevanje građana i privrede električnom energijom tokom predstojeće zime, Živković je rekao da je EPS uradio planirane remonte i da se blokovi vraćaju na mrežu. Sa trenutnom popunjenošću deponija uglјa od čak 2,1 milion tona uglјa i hidroakumulacija, čije rezerve iznose oko 600 gigavat-časova, EPS će energetske potrebe Srbije pokriti iz svoje proizvodnje i osigurati bezbedno snabdevanje.

Živković je podsetio da je u toku konkurs za zapošlјavanje mladih elektro inženjera na poziciju dispečera, koja je veoma važna za dalјi razvoj i upravlјanje EPS-om. „Ideja je bila da idemo korak dalјe i ponudimo mladim inženjerima praksu u EPS-u, kako bi se navikli na uslove i okruženje koji ih očekuju. Siguran sam da je EPS dobar poslodavac i da može da obezbedi dobar profesionalni razvoj“, rekao je Živković.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti