Problem osiguravanja turističkih putovanja (ni)je rešen

Osiguravajuće kuće počele da izdaju polise turističkim agencijama, koje će važiti godinu dana, izjavio je odlazeći minister turizma Rasim Ljajić, dok Politika ukazuje da još nema dogovora između agencija i osiguravača.

Osiguravajuće kuće su 26. oktobra počele da izdaju polise osiguranja turističkim agencijama, čime se stvaraju uslovi za njihov dalji nesmetan rad, izjavio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, navedeno je na sajtu ovog ministrstva.

„Izdavanjem prvih polisa odblokirana je procedura za izdavanje licenci turističkim agencijama. Osiguravajuće kuće će na osnovu bilansa poslovanja i procene rizika za svaku pojedinačnu agenciju, nastaviti ovaj proces, ali je to sada stvar poslovnog odnosa između osiguravača i organizatora putovanja“, naveo je Ljajić.

Ljajić je dodao i da je na snagu stupio novi Pravilnik o garancijama putovanja, koji otvara mogućnost da ubuduće i bankarske garancije mogu biti alternativni način obezbeđevinja garancija putovanja, kao uslov za dobijanje licenci za turističke agencije.

„Agencijama je na ovaj način omogućeno da biraju koji je način obezbeđivanja uslova za dobijanje licence za njih povoljniji“, zaključio je Ljajić i dodao da će polise važiti godinu dana.

Još nema dogovora između agencija i osiguravača, piše, međutim, Politika navodeći da su tri osiguravajuće kuće Dunav, Triglav i Globus ponudile polise osiguranja samo za desetak većih turističkih agencija, a ne kako se očekivalo za sve. Ove polise trebalo bi da godišnje koštaju od 8.000 do 19.000 evra u zavisnosti od kategorije.

„Agencije, međutim, ovu ponudu još nisu prihvatile, jer je neizvesno da li će se ova zdravstvena kriza završiti i da li će uopšte biti putovanja”, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta ne isključujući mogućnost da će biti prekinuti pregovori sa osiguravajućim kućama budući da ni posle mesec dana nisu našli rešenje prihvatljivo za obe strane.

Turističke agencije u Srbiji su od 1. oktobra izgubile pravo da budu organizatori putovanja i ne prodaju aranžmane.

„Razgovaramo sa osiguravačima koji i dalje čekaju odobrenje iz svojih centrala da nam produže licence koje su istekle na još tri meseca, a onda bismo ih od Nove godine dobijali po prometu, što smatramo da je najprihvatljivije. Ako ne bude tako veliki broj agencija neće ni produžavati licence i nastaviće da rade kao subagent” kaže sagovornik iz Jute.

Seničić objašnjava da je većina agencija izdala zamenske vaučere, ali da bez polisa, neće moći da realizuje ta putovanja. Međutim, i dalje im ostaje obaveza da do januara 2021. godine putnicima vrate novac. Predstavnici turističkih agencija već izvesno vreme upozoravaju da je neophodno menjati Pravilnik o garancijama putovanja, jer agencije bi trebalo da imaju više mogućnosti za osiguranje, a ne samo bankarsku garanciju čije uslove mogu da ispune samo najveći.

U agencijama kažu da je bilo jasno da poslovni odnos sa osiguravajućim kućama u budućnosti ionako ne bi izgledao kao do sada, ali da su se nadali da će dobiti makar anekse ugovore do kraja godine kako bi se konsolidovali. Seničić smatra da je najbolje rešenje da se visina premije obračunava prema prometu, a ne paušalno kao do sada, što bi pružilo mogućnost većem broju agencija da nastave da rade.

„Kada nema prometa, odnosno putovanja, nema ni rizika za osiguravajuće kuće, pa tako premija ne treba da se plaća paušalno nego da zavisi od prometa”, rekao je Seničić napominjući da u agencijama očekuju da i sa novim ministrom trgovine razgovaraju o promeni pravilnika i uslova poslovanja agencija.

Pravilnik o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja osiguranja predviđa četiri kategorije garancija. Kada su osiguravajuće kuće najavile da će se zbog visokog rizika usled pandemije virusa korona povući iz posla osiguranja putovanja država je podsetila da garancije mogu da izdaju i banke.

Pravilnik predviđa da vrednost bankarske garancije, zavisno od veličine agencije, iznosi od 200.000 do 400.000 evra. Turistički radnici su prošle nedelje predali zahteve Vladi Srbije u kojima se traži rešenje problema polisa, bespovratna pomoć od jednog do pet miliona dinara, zavisno od veličine agencije, odlaganje i otpis poreza. Kako je juče saopšteno iz udruženja Juta ukupna vrednost nerealizovanih putovanja je oko 85 miliona evra, a državna pomoć bi, ako bi se uvažili svi zahtevi, iznosila oko 15 miliona evra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.