Probudimo se dok još držimo prekidač u svojim rukama

To što i dalje, kao država, imamo kontrolu nad svojim elektroenergetskim sistemom možemo zahvaliti isključivo prirodnom bogatstvu, koje se ogleda u ležištima uglja i vodnim potencijalima. U toku je neokolonizacije našeg regiona u oblasti energetike, posebno elektroenergetike, kroz dezinformacije i tendenciozno izveštavanje. Trenutkom završetka navedenog preuzimanja prestaće i bilo kakvo dalje pominjanje ekoloških problema i borbe protiv danas satanizovanih industrijskih postrojenja – termoelektrana na ugalj.

Cilj nacionalnog elektroenergetskog sistema jeste sigurno, stabilno i kontinualno snabdevanje potrošača dovoljnim količinama kvalitetne električne energije.

Sve prethodno navedeno neophodno je obezbediti po ekonomski i ekološki održivim kriterijumima. Spoljni uslovi, okruženje, ujedno predstavljaju i šansu i rizik po ispunjenje osnovnog cilja elektroenergetskog sistema. Faktori prepoznati kao faktori novog okruženja, u kojem je potrebno da elektroenergetski sistem održi integritet, kao i svoju osnovnu ulogu, jesu dekarbonizacija, otvoreno tržišno okruženje i digitalizacija. Uz sve rizike koje novo okruženje nosi, naš zadatak je da očuvamo celokupan domaći energetski resurs – zajedno sa ljudskim i intelektualnim kapacitetom, koji trenutno posedujemo, a koji je građen decenijama unazad.

Proizvodnja električne energije iz domaćih resursa – uglja i vode – kao narod i državu nas je, bukvalno, spasila tokom devedesetih godina prošlog veka od potpunog kolapsa. To što i dalje, kao država, imamo kontrolu nad svojim elektroenergetskim sistemom možemo zahvaliti isključivo prirodnom bogatstvu, koje se ogleda u ležištima uglja i vodnim potencijalima. Upravo ta fenomenalno koncipirana hidro-termo koordinacija i činjenica da se energija proizvodi iz domaćeg resursa, kao i ogromna tradicija i iskustvo domaćih stručnjaka, dovode do toga da i dalje imamo ubedljivo najeftiniju električnu energiju za krajnje potrošače u Evropi.

Ratovi zbog energetskih resursa

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) definiše energetsku bezbednost kao neprekidnu dostupnost izvora energije po pristupačnoj ceni. Energetska bezbednost je u direktnoj vezi sa nacionalnom bezbednošću i dostupnosti prirodnih resursa za potrošnju energije. Pristup (relativno) jeftinoj energiji postao je od suštinskog značaja za funkcionisanje ekonomija modernog doba. Neravnomerna raspodela energetskih rezervi među zemljama dovela je do značajnih ranjivosti, u velikom broju slučajeva i do ratova.

Energetika danas predstavlja globalnu arenu, gde se decenijama unazad sukobljavaju veliki, od jakih država do velikih internacionalnih korporacija. Teško da se i jedan ratni sukob u poslednjih pola, pa i dužem vremenskom period desio a da nije bio u direktnoj ili posrednoj vezi upravo sa energetskim resursima. Energetski resursi oko kojih se takmiče vremenom se menjaju. I načini borbe za njih, odnosno, tehnike ratovanja, takođe, evoluiraju.

Hibridno ratovanje

Danas je na sceni novi vid ratovanja, kako u oblasti energetike tako i u ostalim oblastima – u teoriji označen kao hibridno ratovanje. Nije više neophodno napasti i osvojiti ključne objekte, već se koristi mnogo jeftiniji i lukaviji pristup. Napadaju se lake, meke mete.

U današnje vreme ta laka meta je određena kroz izuzetno osetljive teme, koje pokreću svakog čoveka na aktivnost: zagađenje vazduha i vode, životno okruženje, budućnost dece… Na perfidan način se koristi upravo ona najčistija emocija kod svakog od nas, patriotizam i iskreno rodoljublje, ljubav prema svojim bližnjima i briga za njihovo dobro.

Ona ista emocija koja bi pokrenula svakog normalnog čoveka na akciju u cilju odbrane svojih bližnjih i njihovih najboljih interesa, ovde se lukavo koristi upravo suprotno. I, ljudi bivaju na takav način strašno izmanipulisani i iskorišćeni.

U toku neokolonizacija naše elektroenergetike

Populističkim pristupom i vrlo tendencioznim prenošenjem rezultata različitih analiza i podataka, sa ponekada veoma upitnim izvorima, kojima smo trenutno zatrpani, ima jasan cilj – okretanje domaće javnosti protiv nacionalne elektroprivrede, kao i postepeno preuzimanje iste od strane inostranog kapitala. Trenutkom završetka navedenog preuzimanja, svojevrsne neokolonizacije našeg regiona u oblasti energetike, posebno elektroenergetike, prestaće i bilo kakvo dalje pominjanje ekoloških problema i borbe protiv danas satanizovanih industrijskih postrojenja.

Prostom promenom njihovog vlasništva, odnosno promenom onoga koji kontroliše energetki sistem, svi ekološki problemi će nestati preko noći.

U ovom trenutku u našem regionu kao i u Republici Srbiji, najbitniji energetski kapaciteti su i dalje – srećom – kontrolisani od strane države. Kao takvi predstavljaju čisto društveno korisne servise, kojima je osnovni zadatak da na najefikasniji i pristupačan, za široko stanovništvo, način obezbede dovoljne količine kvalitetne električne energije. Kao takvi (domaće energetske kompanije) često funkcionišu na tankoj liniji likvidnosti, a sa ovakvim i sličnim napadima moraju da se bore sa već ograničenim budžetima i kapacitetima.

Sve je na strani propagatora pomenutih negativnih kampanja. Zato moramo računati na samosvest naših ljudi, iskustvo iz prethodnih decenija i obmana kojima smo svi bili svedoci u prošlosti.

Ovome prethodi dugotrajna, višegodišnja priprema kroz brojne kampanje u kojima se koriste konstantne, manje ili veće dezinformacije, a koje za cilj imaju okretanje običnog, normalno zabrinutog čoveka protiv sopstvene države, odnosno protiv nacionalnih institucija, kompanija, kao i protiv domaćih stručnjaka. I to upravo na najvažnijem polju, na polju poverenja.

Kada se izgubi poverenje u sopstvenu državu, u sopstvene institucije, društveno korisne servise, kao i domaće stručnjake, takvo društvo uopšte više i ne mora fizički da se osvaja, odnosno okupira na klasičan način. Ono je već okupirano, pa je pitanje kolonizacije samo pitanje agende, vremena i želja kreatora ove ovakve psihološke operacije.

Dezinformacije i tendenciozno izveštavanje

Dobar primer gore opisanog može biti izveštavanje o emisiji SO2 termelektrana u regionu Zapadnog Balkana i bombastičnim naslovima u kojima stoji kako termoelektrane u našem regionu emituju više ovog izuzetno štetnog jedinjenja nego li sve ostale termoelektrane u Evropi zajedno. Čak su objavljivani i populistički naslovi, gde stoji da su te vrednosti čak i do 2.5 puta više.

Ako se objektivno pogleda izveštaj za 2019. ili 2020. godinu, recimo, sa veb portala OECD [4], kao i EEA [5] i pogledaju se vrednosti ukupne emisije ovog štetnog jedinjenja onda dolazimo do toga da Zapadni Balkan učestvuje u ukupnoj emisiji ovog jedinjenja u Evropi sa manje od 15%.

Eto primera tendencioznog izveštavanja, u kojem su ciljani kapaciteti koji su tu da služe celokupnom društvu, dokle god ih to društvo preko svoje države kontroliše.

Zanimljiv je i podatak iz izveštaja JRC iz 2017. godie [1], u kojem stoji da je u zemljama Zapadnog Balkana 2017. godine zabeležen pad ukupne emisije SO2 za 33%, a, takođe, i pad ukupne emisije NO2 za 20% u odnosu na 1990. godinu.

Region jugoistočne Evrope, koji nije deo EU, čak i u 2020. godini učestvuje sa samo 13%, u ukupnoj količini uglja koja je iskorišćena (sagorevana u svrhu proizvodnje električne energije ili toplote) na tlu Evrope tokom te godine (veb portal Eurocoal [3]).

Postavlja se pitanje tačnosti tvrdnji koje su se mogle naći u medijima, a koje su celokupnu javnost trebale da okrenu protiv nacionalnih energetskih kompanija. Kako sa 13% od ukupno sagorenog uglja u Evropi naše termoelektrane proizvode više štetnih materija od svih ostalih termoelektrana u Evropi zajedno, ili čak i nekoliko puta više? Ovo je samo jedan primer tendencioznog izvlačenja informacija iz konteksta, ali i čistih dezinformacija, koje se plasiraju godinama u nazad u javnosti.

Licemerje zelenih aktivista

Kada je reč o emisiji štetnih jedinjenja važno je izveštavati o ukupnoj emisiji svakog od jedinjenja, bez obzira na izvor, odnosno granu industrije. Kada se tendenciozno izveštava na ovu temu, naročito o emisijama iz termoelektrana, posebno onih na ugalj, zanemaruju se ukupne emisije u pojedinm državama koje više nemaju uglja, niti termoelektrana na ugalj, ali i dalje imaju značajne emisije kako SO2, tako i NO2. U tim regionima, u nekim slučajevima stvarno dolazi do smanjenja emisija štetnih jedninjenja. Ali, takođe, dolazi i do transfera emisije štetnih jedinjenja između sektora. Zato se često dešava da se samo promeni geografska lokacija prelaskom na novi izvor energije, tako što štetna jedinjenja više ne ispušta lokalna termoelektrana već tamo negde neka udaljena fabrika, koja proizvodi delove za vetrogeneratore ili solarne panele, odnosno novu “zelenu” tehnologiju. Ovo licemerje je svojstveno tzv. Zelenima, a izuzetno se vešto zanemaruje u tendenciozno rađenim, plaćenim izveštajima ili tekstovima.

Zato, čuvajmo celokupan domaći resurs dat od Boga, zajedno sa ljudskim i intelektualnim kapacitetom, koji trenutno posedujemo, a koji je građen decenijama unazad. Borimo se u ovom psihološkom ratu onim što nam nikada ne mogu oduzeti – ako im mi sami to ne predamo, umom, integritetom i znanjem…

Izvori:

[1]https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC118679/air_qualityghg_western_balkans_online.pdf

[2] https://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2020-report

[3] https://euracoal.eu/info/euracoal-eu-statistics/

[4] https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=AIR_EMISSIONS

[5] https://www.eea.europa.eu/countries-and-regions

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Komentari (5)

  1. GOSPODINE MAGISTRE SLJAKOVICU VASI APELI TREBAJU DA BUDU UPUCENI NA PRVOM MJESTU SINDIKATIMA EPS-a,RUDARSKIM SINDIKATIMA I SVIM RADNICIMA DA SE PROBUDE. U PITANJU JE DIREKTNO NJIHOVA EGZISTENCIJA,A DALJE JE DA ONI PREUZMU INCIJATIVU SARADJUJUCI SA VAMA STRUCNJACIMA.

  2. Pametne, upozoravajuce reci mladog srpskog eksperta. Nadam ze da ce patriotski deo nase vlasti(verovatno i takav postoji) ozbiljno shvatiti dragocena upozorenja mr Sijakovica i imati ih u vidu prilikom pravljenja energetske strategije i u tekucem radu. Za svaku pohvalu i zahvalnost.

  3. Tekst je veoma dobar. Da bi bio odlican onda ne bi smeo imati pausalnu ocenu kako se proizvodi najjeftinija struja za krajnjeg potrosaca u Evropi jer to nije istina! Ako bi otvoreno pricali o nametima koji krajnji potrosac placa mozda bi i videli sustinu propasti energetskog sistema u Srbiji, a koji pisac ovog teksta pokusava da izbegne. Svaliti sve na tkzv. Zelene, koje ne mirisem, u Srbiji u kojoj ti isti nemaju uticaja ni koliko portir u skupstini je samo odraz ili ljubavi prema vlasti koja vlada ili straha da se krivac navede. Vlasti pre ove nisu podrivale EPS u meri u kojoj se podriva od 2014. pre svega. Mozda iz straha, mozda iz ubedjenja, mozda jer nije doslo na red, ali vlasti pre ove nisu vredno unistavle EPS kao ova sada! Pisac teksta odlicno zna stanje u EPS, EMS i svim pridruznim preduzecima, ali izbegava da o tome pise konkretno. Kao sto rekoh tekst je vrlo dobar, a za odlican bi moralo da se skupi hrabrosti ili odustane od ljubavi, zavisi sta je piscu blize.

  4. Hahahaha, nista samo porucim administratorima da je super sto ne dozvoljavaju kriticku misao. Pustite ove komentare sto na sva usta hvale tekst, a nemojte komentar koji ukazuje na nesto u tekstu sto je netacno i sto nije podrzano niti jednom zvanicnom statistikom ili studijom koja pokazuje da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi za krajnjeg korisnika! Pisac teksta je mozda i greskom to napisao ili se vodio nekim bombasticnim natpisima u novinama, ali to prosto nije tacno! Pisac teksta takodje odlicno poznaje EPS, EMS i sva pridruzna preduzeca tako da zna kako stvari funckionisu i zna ko nam to gasi tu privrednu granu i sprema je za prodaju, ali pisac teksta ne pise o tim faktorima vec o Zelenima?! koji su poslednja rupa na svirali u Srbiji i nece imati politicku moc nikada. Sada administratori nastavite da uzivate u svojoj oholosti mene tacno boli uvo. Za pocetak nemam ja restrikcije, niti placam skupu struju to radite vi, ukljucujuci i pisca teksta. Veliki pozdrav.

  5. Čak i kad bih se složio da je u toku energetski neokolonijalizam, jedini način za urušavanje kompanija ili država u svetu je iznutra…postavlja se pitanje kako energetske komapnije ili države uapdnu u tu zamku… i u tome treba tražiti odgovore na sva trenutna enrgetska pitanja u Srbiji…
    A što se tiče strategije energetike Srbije i energetske bezbednosti u današnjem svetu, ona će uvek biti drektno proprcionalna nivou diversifikacije resursa tako da je strategija srpske energetike jasno definisana i nikako nije predmet manipulacija sindikatima već isključivo pitnje stručnosti…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti