Električna vozila mogu biti veći proizvođači ugljenika od benzinaca

Prodaja električnih automobila porasla je za 55% prošle godine

Prodaja električnih automobila prešla je cifru od 10 miliona prošle godine, a Kina čini oko 60 odsto tržišta, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku koji je objavljen ove nedelje. IEA sa sedištem u Parizu, koju mnogi vide kao autoritativni glas u energetskoj tranziciji, rekla je da procenjuje da će prodaja EV širom sveta dostići skoro 14 miliona u 2023.

Rekordni podaci o prodaji, sadržani u IEA-inom globalnom izveštaju za električna vozila (EV) za 2023. godinu, opisuju nastavljanje rasta trenda održivog razvoja u sektoru transporta.

Prodaja električnih automobila, uključujući akumulatorska električna vozila (BEV) i plug-in hibridna električna vozila (PHEV), premašila je cifru od 10 miliona prošle godine, što je povećanje od 55% u odnosu na 2021, navodi se u izveštaju IEA.

IEA je takođe navela u izveštaju da količina prodatih EV u 2022. premašuje ukupan broj automobila prodatih širom Evropske unije (oko 9,5 miliona vozila) i predstavlja skoro polovinu ukupnog broja automobila prodatih u Kini 2022.

Ukupno je rečeno da je više od 26 miliona električnih automobila bilo na svetskim putevima 2022. godine, što predstavlja povećanje od 60% u odnosu na 2021. godinu.

Plug-in hibridna električna vozila, ili PHEV, imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i električni motor na baterije.

Ipak, mišljenja o Plug-in hibridnim vozilima su podeljenja. Dok ih neki smatraju važnim oruđem u tranziciji ka oblicima transporta sa niskim i nultim emisijama, sa druge strane neke ekološke organizacije kao što je Grinpis UK, nemaju lepo mišljenje o ovakvom vidu transportnog sredstva.

IEA sa sedištem u Parizu, koju mnogi vide kao autoritativni glas u energetskoj tranziciji, rekla je da procenjuje da će prodaja EV širom sveta dostići skoro 14 miliona u 2023.

„Ovaj eksplozivan rast znači da je udeo električnih automobila na ukupnom tržištu automobila porastao sa oko 4% u 2020., na 14% u 2022, a trebalo bi da se poveća na 18% ove godine, na osnovu najnovijih projekcija IEA“,  navedeno je u izveštaju.

Dominantno kinesko tržište

IEA je opisala Kinu kao „predvodnika“ kada je u pitanju prodaja električnih automobila. Dodaje se da se više od 50 odsto prodatih električnih automobila trenutno može videti na putevima druge po veličini ekonomije na svetu.

„U Evropi, drugom najvećem tržištu, prodaja električnih automobila porasla je za preko 15% u 2022. godini“ saopštila je IEA, dodajući da je prodaja električnih automobila u SAD porasla za 55% u 2022.

„Električna vozila su jedna od pokretačkih snaga u novoj globalnoj energetskoj ekonomiji koja se brzo razvija i donose istorijsku transformaciju industrije proizvodnje automobila širom sveta. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem nije imao konkurenciju više od jednog veka, ali električna vozila menjaju ovaj status“, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Otključavanje potencijala Indije

Dok su Kina, Evropa i SAD veliki igrači kada su u pitanju električni automobili, IEA je primetila da i drugi delovi sveta pokazuju „znakove koji obećavaju“.

„Prodaja električnih automobila je generalno niska izvan glavnih tržišta, ali je 2022. godina bila godina rasta u Indiji, Tajlandu i Indoneziji. Zajedno, prodaja električnih automobila u ovim zemljama se više nego utrostručila u odnosu na 2021. godinu, dostigavši 80.000“, navodi se u izveštaju.

Indija želi veću proizvodnju električnih vozila i komponenti, navodi se u izveštaju od srede. Ovo je bilo podržano programom podsticaja indijske vlade od 3,2 milijarde dolara, što je zauzvrat dovelo do investicija od 8,3 milijarde dolara.

Izazovi pred nama

Poslednjih nekoliko godina video se veliki broj velikih ekonomija koje su postavile planove za povećanje broja električnih vozila na svojim putevima.

Ujedinjeno Kraljevstvo, na primer, želi da zaustavi prodaju novih automobila i kombija na dizel i benzin najavom uvođenja zabrane do 2030. Takođe će zahtevati da od 2035. svi novi automobili i kombiji imaju nultu emisiju izduvnih gasova.

Evropska unija, koju je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo 31. januara 2020, takođe nastoji da smanji emisije iz drumskog transporta.

A u SAD, Kalifornija, najmnogoljudnija država Amerike je najavila da će do 2035. uvesti zabranu prodaje novih vozila na benzin.

Iako postoji uzbuđenje oko omasovljenja vozila sa niskom i nultom emisijom, prelazak sa automobila koja koriste fosilna goriva neće teći glatko.

Postoji zabrinutost, na primer, da niži nivoi buke električnih vozila mogu predstavljati izazov za ljude sa problemima sa vidom. Pored toga, razgovor o nedostatku veština podstiče rasprave o troškovima i bezbednosti, dok je obezbeđivanje pristupa infrastrukturi za punjenje svima još jedna oblast koju treba razmatrati.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti