Električna vozila mogu biti veći proizvođači ugljenika od benzinaca

Prodaja električnih vozila će oboriti rekorde 2022. godine

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je osmislila izveštaj nazvan „Praćenje napretka čiste energije“, koji bi trebao da se objavljuje svake godine. Ovaj izveštaj će da prati 55 delova energetskog sistema i njihovu transformaciju i prilagođavanje ka putu neto-nulte emisije do 2050. godine. U saopštenju ove nedelje, IEA je rekla da je bilo „ohrabrujućih znakova napretka u brojnim sektorima“ posebno sektoru prodaje električnih vozila.

Prodaja električnih vozila je na putu da ove godine dostigne najviši nivo u istoriji, ali je potrebno više rada u drugim sektorima kako bi se planeta postavila na put ka neto nultoj emisiji do 2050. godine, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA).

U saopštenju koje prati ažuriranje izveštaja „Praćenje napretka čiste energije“, IEA je rekla da je bilo „ohrabrujućih znakova napretka u brojnim sektorima“, ali je upozorila da su potrebni „jači napori“ da se svet navede na pravi put koji vodi ka cilju neto nulte emisije do sredine ovog veka.

Prodaja električnih vozila (EV) ispunjava očekivanja u 2022. godini

Izveštaj koji je osmislila IEA nazvan „Praćenje napretka čiste energije“, a koji se objavljuje svake godine, razmatra 55 delova energetskog sistema. Fokusirajući se na 2021. godinu, analiziran je napredak ovih komponenti kada je u pitanju postizanje „ključnih srednjoročnih prekretnica do kraja ove decenije“, kao što je navedeno u neto-nula putu organizacije sa sedištem u Parizu.

Što se tiče EV fronta, IEA je saopštila da se globalna prodaja udvostručila u 2021. i predstavljala skoro 9% tržišta automobila. Gledajući unapred tada se i očekivalo se da će se u 2022. godini postaviti još jedan rekord u prodaji električnih vozila, podižući ih na 13% ukupne globalne prodaje lakih vozila.

IEA je ranije navela da je prodaja električnih vozila dostigla 6,6 miliona u 2021. U prvom kvartalu 2022, prodaja električnih vozila dostigla je 2 miliona, što je povećanje od 75% u odnosu na prva tri meseca 2021.

IEA je saopštila da su i električna vozila i osvetljenje – gde više od 50% svetskog tržišta sada koristi LED tehnologiju potpuno na planiranom putu prema scenariju neto-nula emisije do 2050. godine.

Uprkos optimističnim izgledima za električna vozila, IEA je posebno primetila da oni još nisu globalni fenomen. Prodaja u zemljama u razvoju bila je spora zbog većih troškova kupovine i nedostatka infrastrukture za punjenje.

Mnogo rada je potrebno da bi se postigla neto-nula 2050.godine!

Sve u svemu, ostatale oblasti na kojima treba raditi su svakako izazovnije. IEA je primetila da 23 oblasti „nisu na pravom putu“, dok se za još 30 smatra da je potrebno više truda.

„Oblasti koje nisu na pravom putu uključuju poboljšanje energetske efikasnosti zgrada, razvoj čistog i efikasnog daljinskog grejanja, postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, eliminisanje spaljivanja metana, prebacivanje avijacije i transporta na čistija goriva i čistija proizvodnje cementa, hemikalija i čelika “, saopštila je IEA.

Senka Pariskog sporazuma iz 2015. nadvija se nad izveštajem IEA. Ujedinjene nacije sporazum opisuju kao „pravno obavezujući međunarodni ugovor o klimatskim promenama“, koji ima za cilj „ograničavanje globalnog zagrevanja na znatno ispod 2, po mogućnosti na 1,5 stepena Celzijusa, u poređenju sa predindustrijskim nivoima“.

Smanjenje emisija ugljen-dioksida koje je proizveo čovek smatra se ključnim kada je u pitanju postizanje cilja od 1,5 stepeni Celzijusa.

Energetska kriza kao prekretnica

U saopštenju objavljenom u četvrtak, izvršni direktor IEA Fatih Birol delovao je oprezno  optimistično. „Postoji više znakova nego ikada da nova globalna energetska ekonomija snažno napreduje“, rekao je on.

„Ovo potvrđuje moje uverenje da današnja globalna energetska kriza može biti prekretnica ka čistijem, pristupačnijem i sigurnijem energetskom sistemu“, dodao je on.

Ali ova nova analiza IEA pokazuje potrebu za većim i održivim naporima u nizu tehnologija i sektora kako bi se osiguralo da svet može ispuniti svoje energetske i klimatske ciljeve.

Izveštaj IEA dolazi u trenutku kada debate i diskusije o klimatskim ciljevima i budućnosti energije postaju sve energičnije .

Generalni sekretar UN-a je ove nedelje rekao da bi razvijene ekonomije trebalo da uvedu dodatni porez na profit kompanija za fosilna goriva, pri čemu bi sredstva bila preusmerena u zemlje pogođene klimatskim promenama i domaćinstva koja se bore sa krizom troškova života.

U opsežnom obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku, Antonio Gutereš je opisao industriju fosilnih goriva kao „uzimanje stotina milijardi dolara u subvencijama i neočekivanim profitima dok se budžeti domaćinstava smanjuju, a naša planeta gori“.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti