Prodaja Saudi Aramka ključan deo Vizije 2030

Saudijskoj Arabiji i njenom budućem vladaru, prestolonasledniku Mohammedu bin Salmanu, potrebno je mnogo više od prihoda koje ostvaruje prodajom nafte da bi ostvario ambiciozni plan za razvoj ekonomije koja se ne zasniva na nafti - Vizija 2030. Prodajom 1% Aramka Saudijska Arabija bi mogla dobiti čak 19 milijardi dolara. Analitičari smatraju da bi kupac kogao doći iz Kine, kojoj ne smeta autokratski režim u SA.

Skuplja nafta ove godine pomaže Saudijskoj Arabiji da smanji budžetski deficit, koji je narastao s padom cena nafte prošle godine. Ali, Kraljevini i njenom budućem vladaru, prestolonasledniku Mohammedu bin Salmanu, potrebno je mnogo više od prihoda dobijenih prodajom nafte da bi nastavili da sprovode ambiciozni plan za razvoj ekonomije koja se ne zasniva na nafti – Vizija 2030.

Jedan od najlakših načina da se prikupe milijarde američkih dolara je unovčavanje dela najvrednije naftne kompanije na svetu i najvećeg globalnog izvoznika nafte Saudi Aramka.

Za planove Prestolonaslednika za Viziju 2030 i druge megaprojekte poput Neoma „pametnog grada budućnosti“ potrebne su milijarde američkih dolara ulaganja. Saudijska Arabija pokušava da privuče strane investitore u svoju viziju za postnaftnu eru, ali mnoge zapadne kompanije nisu baš voljne da ulože svoj novac u autokratsku zemlju sa ne baš savršenom slikom o ljudskim pravima i slobodi govora.

Dakle, monetizacija Saudi Aramka, pomogla bi Kraljevini da i dalje prima većinski deo ogromne godišnje dividende naftnog giganta u iznosu od 75 milijardi dolara i smanjila dug kompanije, koji je narastao prošle godine, nakon akvizicije petrohemijskog giganta SABIC-a i pada cena nafte tokom pandemije.

Aramko je najveća svetska naftna kompanija, ali njegova politika i obim proizvodnje zavise od njegovog većinskog akcionara, sa više od 98 procenata, Kraljevine Saudijske Arabije.

Prestolonaslednik je, očigledno, nestrpljiv da prikupi što više novca od prodaje jednog procenta udela u Aramku. Uzimajući u obzir ukupnu vrednost Aramka, taj procenat vredeo bi čak 19 milijardi dolara.

Vlada Saudijske Arabije pregovara o prodaji 1 % udela u Aramku „vodećoj globalnoj energetskoj kompaniji“, rekao je Prestolonaslednik prošlog meseca u televizijskim izjavama.

„Ovaj posao mogao bi biti veoma važan za jačanje prodaje Aramka u zemlji u kojoj ova kompanija ima prebivalište“, dodao je, ne objašnjavajući koja je to država ili „vodeća globalna energetska kompanija“.

Čini se da tržište već ima neka saznanja o „zemlji u kojoj ova kompanija nalazi“. To je verovatno Kina. Prema većini analitičara, Kina, njeni fondovi i energetske kompanije su najverovatniji kandidati koji se ne bi prezali od reputacijskih rizika zbog udruživanja sa državnim naftnim gigantom Saudijske Arabije. Analitičari smatraju da nijedna od međunarodnih naftnih kompanija ne bi imala ni sredstava ni interesa da prinese 19 milijardi dolara (ili bilo koji drugi iznos) na posao koji bi je izložio geopolitičkim i reputacijskim rizicima. Trenutni nulti pravac emisija takođe je još jedna prepreka velikim naftaškim kompanimjama.

Razgovor o prodaji 1 % udela usledio je ubrzo nakon što je Aramko postigao dogovor sa konzorcijumom koji predvodi EIG Global Energy Partners da mu proda 49 % udeo u kompaniji Aramco Oil Pipelines Co.

Saudijski gigant, takođe, razmišlja o prodaji udela u svojoj mreži gasovoda, kako bi prikupio gotovinu i privukao strane investitore, rekli su izvori za Bloomberg prošlog meseca.

Prodaja manjinskih udela u kapitalu kompanije Saudi Aramko ne bi pomogla samo naftnom gigantu da olakša dug kojim se opteretio tokom protekle godine. Takođe bi pomogla Saudijskoj Arabiji i njenom prestolonasledniku da pokažu svetu da je Kraljevina i dalje atraktivna destinacija za investiranje.

Izvor: Oilprice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti