Prodaja zelene struje u Srbiji – EPS

U kampanji sprečavanja klimatskih promena došlo se do toga da kada god se pomene EPS, mnogi pomisle na zagađenje. „Elektroprivreda Srbije“ je počela prodaju zelene energije kupcima na slobodnom tržištu još 2018. godine.  O tome šta predstavlja paket ZelEPS u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Bratislavom Džombićem, direktorom Sektora za razvoj slobodnog tržišta u EPS „Snabdevanju“.

Pionirski — pre trgovaca strujom koji su zelene kilovate počeli u Srbiji da reklamiraju prošle godine. To je energija proizvedena u hidroelektranama EPS-a, a svaki kilovat-sat iz paketa ZelEPS ima garanciju porekla.

U sistemu garancija porekla već je sedam hidroelektrana EPS-a snage 1.560 megavata, a intenzivno se radi i na uključivanju ostalih hidroelektrana u ovaj sistem. Ideja je da uskoro kupcima budu ponuđeni i kilovat-sati iz energije sunca i vetra.

Treba reći da EPS duže od veka proizvodi zelenu električnu energiju u mini-hidroelektranama koje ne ugrožavaju životnu sredinu.

O tome šta predstavlja paket ZelEPS, koliko su kupci zainteresovani za kupovinu zelenih kilovata, prodaje li EPS zelenu struju samo u zemlji ili je i izvozi, mogu li i građani — potrošači iz kategorije domaćinstva kupiti zelene kilovate, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Bratislavom Džombićem, direktorom Sektora za razvoj slobodnog tržišta u EPS „Snabdevanju“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.