Prodat prvi električni, potpuno samohodni traktor na svetu

Po ugledu na električne automobile, a u cilju automatizacije poljoprivrednih procesa, da bi se olakšao rad poljoprivrednicima, od kojih društvo ima sve veća očekivanja, kompanije su otpočele da razvijaju koncept automonomnog električnog traktora. Medju njima je I startap kompanija Monarh, koja ne samo da je proizvela već i prva prodala takav model.

Startap kompanija Monarh (Monarch) sa sedištem u Kaliforniji tvrdi da poljoprivrednicima može pomoći da budu ,,zeleniji’’ i profitabilniji, nudeći ono što opisuje kao prvi potpuno električni samohodni traktor na svetu. Kompaktni traktor može se programirati za obavljanje zadataka poput oranja, žetve i košenja, a može raditi i do 10 sati uz petosatno punjenje.

Prema rečima proizvođača, Monarh traktor (Monarch Tractor) samohodni traktor, iako mu nije potreban vozač, da bi se pridržavao američkih propisa, mora imati određenog daljinskog operatera, koji prima upozorenja u realnom vremenu i može zaustaviti vozilo ako je potrebno. Poseduje senzore koji mogu da otkriju stoku i useve, kao i sisteme za sprečavanje sudara, koji mu omogućavaju autonomni rad zajedno sa poljoprivrednim radnicima.

Poljoprivreda je spremna za transformaciju

Sa skoro dve decenije iskustva u radu u sektorima mobilnosti i energetike, osnivač i izvršni direktor Monarha Prejven Penmeka (Penmeca) kaže da razume kako tehnologija može oblikovati industriju.

„Videvši kako se te dve industrije transformišu, dobio sam obrazac i ideju da je poljoprivreda globalno spremna za transformaciju“, kaže Penmeka za CNN Business.

Iz Monarha tvrde da, ukoliko  jedan od njihovih traktora zameni dizel vozilo i napuni se obnovljivom električnom energijom, može smanjiti emisiju ugljen-dioksida, u proseku, za 53 tone godišnje – što je ekvivalentno odvođenju 14 benzinskih putničkih automobila sa puta. Traktori su, takođe, u mogućnosti da prikupljaju podatke dok rade, što farmerima može da pruži informacije o zdravlju na poljima i usevima i dugoročnim prinosima, kao i da ih upozori na probleme poput curenja navodnjavanja ili promene boje usjeva.

Društvo ocekuje od poljoprivrednika konstantnu proizvodnju

David Rose, vanredni profesor poljoprivrednih inovacija na Univerzitetu u Readingu, kaže da su poljoprivrednici pod sve većim pritiskom da proizvedu dovoljno za hranjenje sve veće populacije, da odgovore na povećanu potražnju kupaca za održivim proizvodima, a da su istovremeno suočeni sa nedostatkom radne snage.

„Društvo traži od farmera da učine užasno puno. Mislim da ne gledamo u tanjir tri puta dnevno i ne razmišljamo o svim izazovima sa kojima su se poljoprivrednici suočili da tu hranu stave na sto“, kaže Rose komentarišući da je u ovoj fazi najtransformativnija karakteristika traktora Monarh električna jer je „fantastično odmaći se od opreme koja guta gas, dizela…“.

Druge kompanije rade na traktorima bez vozača, uključujući robotiku Bear Flag sa sedištem u Kaliforniji,dok su  danski Agrointel (Agrointelli) i Džon Dir (John Deere), razvili koncept autonomnog električnog traktora. Ali, Monarh je prvi koji je prodao autonomni električni traktor.

Problem je što u mnogim zemljama nedostaje pravni okvir za samohodna vozila.

„Politika i propisi moraju u osnovi da se uhvate u koštac sa novim načinom poljoprivrede. Do tada mislim da potencijalne koristi od autonomije neće biti u potpunosti ostvarene“, kaže Rose.

Penmeka je najviše uzbuđen zbog mogućnosti farmera da mogu da koriste podatke, kako bi pružili veću transparentnost kupcima. Predviđa da ima QR kod na ambalaži za hranu, koji bi kupci mogli da skeniraju kako bi pristupili informacijama o načinu uzgoja proizvoda.

„Želimo da potrošači cene ono što je poljoprivrednik prošao stavljajući hranu na sto. Ako poljoprivrednici mogu da ispričaju tu priču kroz podatke, mislim da možemo stvoriti direktan most“, poručuje Penmeka.

Izvor CNN

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti