Prodata buduća dvodecenijska proizvodnja ruskog gasa s Arktika

Ruski Novatek saopštio je da je sklopio kupoprodajni ugovor sa svim akcionarima projekta za tečni prirodni gas s Arktika - 20 godina unapred. Kapacitet postrojenja za TPG Arktik SPG 2, koji će činiti tri tehnološke linije, iznosiće 19,8 miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje.

Zajedničko preduzeće ruske kompanije Novatek i njenih stranih partnera – Arktik SPG 2, sklopilo je ugovore na 20 godina o kupoprodaji celokupne količine gasa sa svim akcionarima projekta, navodi se u saopštenju Novateka.

Početak prodaje tečnog prirodnog gasa (TPG) planiran je od 2023. godine, saopštava kompanija Novatek a prenosi Sputnjik.

„Potpisani ugovori predviđaju isporuke tečnog prirodnog gasa kompanije Arktik SPG 2 pod uslovima FOB Murmansk i FOB Kamčatka prema cenovnim formulama koje su povezane sa međunarodnim naftnim i gasnim indeksima. Količine isporuka određuju se srazmerno vlasničkim udelima učesnika u projektu“, precizirano je u saopštenju.

Dugoročni ugovori su jedna od najvažnijih faza u organizaciji spoljnog finansiranja za projekat, a prikupljanje sredstava će biti završeno u toku 2021. godine, rekao je predsednik upravnog odbora Novateka Leonid Miheljson.

Mikelson je ranije rekao da je izgradnja fabrike TPG 2 na Arktiku završena 39 posto i da će biti puštena u rad kako je planirano, prenosi Raša tudej.

Kapacitet postrojenja Arktik TPG 2, koji će činiti tri tehnološke linije, iznosiće 19,8 miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje. Projekat predviđa izgradnju tri pogona za likvefakciju (prevođenje gasa u tečno stanje) kapaciteta od po 6,6 miliona tona godišnje, kao i kumulativni kapacitet proizvodnje gasnog kondenzata od 1,6 miliona tona godišnje.

Proverene i verovatne rezerve nalazišta Utreno, koje će biti resursna baza za projekat, prema standardima PRMS procenjuje se na 1,434 biliona kubnih metara prirodnog gasa i 90 miliona tona tečnih ugljovodonika.

Količine TPG-a za isporuku biće proporcionalne vlasničkim ulozima svakog od učesnika u ovom projektu, dodaje se u saopštenju Novateka.

Akcionari projekta su Novatek (60 odsto), Total (10%), CNPC (10%), CNOOC Limited (10%) i Japan Arctic LNG, konzorcijum Mitsui & Co., Ltd. i JOGMEC (10%).

Izvor: Sputnjik, Raša tudej

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.