Profesorska ideja za jeftiniji pelet

Banjalučki profesor smislio je jeftiniju proizvodnju peleta, međutim, proizvođači nisu zainteresovani za takvo rešenje. Primenom uređaja predstavljenog u stručnom radu, u sušarama za drvo bi se smanjila potrošnja biomase za procese sušenja, pa bi se, samim tim, omogućilo znatno povećanje proizvodnje sve traženijih energenata - briketa i peleta, poručuje autor rada.

Pero Petrović, penzionisani profesor Mašinskog fakulteta u Banjaluci objavio je pre više od 10 godina stručni rad „Procesi sušenja – jedan od načina za smanjenje potrošnje energije“, koji je dokazan i kojim bi proizvodnja peleta bila dosta jeftinija.

Međutim, za Petrovićevo rešenje proizvođači nisu pokazali interesovanje, iako bi upravo oni imali veliku uštedu u ovom procesu.

Toplota iz vazduha

„U radu se navodi da je razvojem efikasnih i jeftinih razmenjivača toplote vazduh – vazduh omogućeno da se njihovom primenom kod procesa sušenja znatno smanji količina toplote potrebna za ove procese. U to vreme već su uveliko bili u primeni uređaji za iskorišćavanje toplote iz otpadnog vazduha u sistemima vazdušnog grejanja“, objašnjava Petrović.

Tada je počela i primena uređaja za prozvodnju briketa i peleta iz piljevine, a takođe i proizvodnja kotlova za njihovo korišćenje u sistemima grejanja objekata

Teorijske pretpostavke potvrđene u sušari

„To je vodilo ka povećanju tražnje za ovim gorivima, pa i povećanju njihove cene na tržištu. Da bi proverili opravdanost navoda u ovom stručnom radu, na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, pod mentorstvom profesora Milovana Kotura, student Ognjen Rajlić uradio je završni rad „Iskorišćavanje otpadne toplote iz procesa sušenja u drvnoj industriji”. Teorijske postavke iznesene u mom stručnom radu proračunski su testirane na sušari kapaciteta 50 kubnih metara hrastove daske po šarži. Računskim putem je dokazano da bi se primenom rešenja navedenih u radu na godišnjem nivou na sušari navedene zapremine moglo uštedeti 100 tona suve piljevine, koja je poluproizvod za proizvodnju briketa ili peleta“, pojašnjava Petrović.

Period otplate uređaja

Prema trenutnim cenama ovih goriva na tržištu, period otplate uređaja za korišćenje toplote iz vazduha koji se izbacuje iz sušare u toku procesa sušenja, bio bi manji od jedne godine.

„Primenom navedenih uređaja iz stručnog i završnog rada na sušarama za drvo, smanjila bi se potrošnja biomase za procese sušenja, pa samim tim omogućilo znatno povećanje proizvodnje sve više traženih energenata briketa i peleta“, rekao je Petrović i dodao da nije siguran do kolikog pojeftinjenja ovih materijala bi moglo doći ovom primenom, ali bi to bilo korisno za privrednike i narod koji kupuje.

Drastično poskupljenje peleta

Inače, cena peleta po toni drastično je porasla i trenutno je čak i veća od 600 KM po jednoj toni.

Na sastanku Privredne komore Republike Srpske i proizvođača peleta, koji je održan prije nekoliko dana, dogovoreno je da će cena peleta po toni iznositi 480 KM plus PDV, odnosno, oko 560 KM. Tada su proizvođači obećali da će na domaće tržište tokom septembra isporučiti 10.000 tona peleta i tražili da što pre bude ukinuta Odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, koja je na snazi do 21. septembra, kako bi mogli izvoziti pelet i ostvariti profit.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti