Profit od nafte dostigao rekordne nivoe u 2022.

Poslednjih godina i decenija se pojavila potreba za što većom proizvodnjom fosilnih goriva. Kao jedna od grana koja je najviše profitirala je naftna industrija koja se bavi istraživanjem, eksploatacijom, preradom i rafinisanjem nafte i njenih derivata, kao I prirodnog gasa. Prošla godina je definitivno bila profitabilna za naftne kompanije.

Prošla godina je bila sjajna godina za naftne kompanije. Globalne cene sirove nafte su već eskalirale kako su globalne ekonomije počele da se oporavljaju, a potražnja je porasla nakon početka pandemije virusa korone. Ruska invazija na Ukrajinu dodatno je podigla cene nafte pošto je trgovina fosilnim gorivima pod uticajem detaljnijeg posmatranja i provere.

Pet naftnih kompanija su ostvarile kumulativni profit od preko 200 milijardi dolara u 2022. godini.

Pet velikih dobitnika

U periodu od godinu dana, pet velikih naftnih kompanija: ExxonMobil, Chevron, Shell, BP i TotalEnergies su više nego udvostručile su svoj profit.

U tabeli ispod su prikazani podaci za pet nafnih kompanija i njihov profit u 2021 i 2022. godini.

Osiguravajući ukupan profit od 59,2 milijarde dolara, U.S. naftni gigant ExxonMobil zabeležio je najveći ukupan profit. U 2021. godini profit kompanije iznosio je 23 milijarde dolara ili manje od polovine u poređenju sa 2022. godinom.

Pridružili su mu se Chevron, čiji je profit porastao za preko 134% na 36,5 milijardi dolara, i Shell, čiji je profit od 39,9 milijardi dolara bio najveći u 115-godišnjoj istoriji kompanije.

Gde će novac otići?

Jedan od glavnih fokusa konferencije COP27 u Egiptu prošle godine bio je globalni pokušaj postepenog ukidanja fosilnih goriva i prelaska na čistu energiju. Do sada, ovi ogromni profiti su uglavnom odlazili na otkup akcija i ponovno ulaganje u akcionare.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti