Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Prognoze optimistične – barel skoro 70 dolara

Pod uticajem dogovora OPEK-a, Rusije i ostalih saveznika o smanjenju proizvodnje i optimističnih vesti o vakcinaciji protiv COVID-19, cena sirove nafte na kraju nedelje se stabilizovala na blizu 70 dolara za barel. Brent i američka nafta završile su sedmicu otprilike na istom nivou, nakon što su cene u ponedjeljak dostigle trinaestomesečni maksimum, nakon sedam uzastopnih nedelja rasta.

Nafta se u petak kretala blizu 70 dolara po barelu, podržana smanjenjem proizvodnje glavnih proizvođača nafte i optimizmom u pogledu oporavka potražnje u drugoj polovini godine.

Referentna cena sirove nafte Brent je pala za četiri centa (0,1%), na 69,59 dolara po barelu do 11:50 EST (Istočno standardno vreme) (1450 GMT), dok se sirova američka zapadno teksaška nafta prodavala po ceni od 66,08 dolara po barelu, poskupela je za 6 centi (0,1%).

Brent i američka nafta završile su sedmicu otprilike na istom nivou, nakon što su cene u ponedjeljak dostigle trinaestomesečni maksimum, nakon sedam uzastopnih nedelja rasta.

„Potražnja za rizičnom imovinom poput nafte i dalje je podstaknuta paketom pomoći Bele kuće i gotovo svakodnevnim protokom optimističnih naslova u vezi vakcina“, rekao je Džim Riterbuš (Jim Ritterbusch), predsednik Riterbuš i saradnici (Ritterbusch and Associates) iz Galene u državi Ilinois.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) predviđa snažniji oporavak potražnje za naftom u drugoj polovini godine. OPEK, Rusija i njeni saveznici odlučili su prošle nedelje da zadrže svoja ograničenja proizvodnje gotovo nepromenjenim.

„Jači oporavak od očekivanog, u drugoj polovini ove godine, implicira da će globalna ekonomija, a samim tim i izgledi potražnje za naftom, uskoro da se oslobode problema uzrokovanih COVID-om“, rekli su analitičari PVM-a.

Analitičari RBC Capital komentarišu da su osnove za letnji benzin bile najoptimističnije (bikovske) u gotovo celoj deceniji.

U SAD, najvećem svetskom potrošaču nafte, prošle sedmice je zabeleženo veliko povlačenje američkih zaliha benzina, pošto je zimska oluja u Teksasu omela proizvodnju u rafinerijama.

Očekuje se da će održavanje više cene nafte podstaći američke proizvođače da povećaju proizvodnju, što bi na kraju moglo da se odrazi na cene, napisali su analitičari JPMorgan. JPMorgan očekuje da će američka proizvodnja nafte ove godine u proseku iznositi 11,36 miliona bpd (barela dnevno) u poređenju sa 11,32 miliona bpd u 2020. godini.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti