Proizveden obnovljivi vodonik iz biometana

Proizveden obnovljivi vodonik iz biometana

Repsol je proizveo obnovljivi vodonik koristeći biometan kao sirovin. Proizvodnjom deset tona obnovljivog vodonika od 500 MWh biometana sprečena je emisija od približno 90 tona CO2. Biometan, koji se koristi kao sirovina, dobijen je iz čvrstog gradskog otpada.

Španska kompanija Repsol, koja se bavi komercijalizacijom energetskih rešenja, istrazivanjem i proizvodnjom nafte i gasa, prvi put je proizvela obnovljivi vodonik koristeći biometan kao sirovinu.

Obnovljivi vodonik korišćen je za proizvodnju goriva sa niskim sadržajem ugljen-dioksida, poput benzina, dizela ili kerozina za vazduhoplovstvo.

U Repsolovom industrijskom kompleksu Cartagena u rafineriji u Escombrerasu proizvedeno je deset tona obnovljivog vodonika od 500 MWh biometana. Ovim postupkom je sprečena emisija od približno 90 tona CO2. Biometan, koji se koristi kao sirovina, dobijen je iz čvrstog gradskog otpada.

Ovim procesom Repsol zamenjuje konvencionalni prirodni gas biometanom održivog porekla, kako bi proizveo obnovljivi vodonik u svojim industrijskim kompleksima. Na ovaj način je dekarbonizovao svoje procese i proizvode. Prva industrijska ispitivanja, koja je sproveo Repsol, takođe će poslužiti kao primer za razvoj sistema garancija porekla za obnovljive gasove, koji će se primeniti u Španiji.

Izvor: Bioenergy news

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti