cene solarnih panela sputavaju

Proizvodne cene solarnih panela sputavaju energetsku tranziciju u SAD

Skok cena aluminijuma, čelika kao i povećani troškovi isporuke, svakako će uticati na prizvodnu cenu solarnih panela navedeno je u izveštaju Američke konsultantske kompanije Wood Mackenzie. Ovaj nagli porast cena trebalo bi da pokaže svoj uticaj tek tokom 2022. godine, jer se smatra da mnoge kompanije imaju dovoljnu zaliha za proizvodnju do kraja ove godine.

Solarna industrija je među mnogim sektorima koji osećaju uticaje viših cena, prema izveštaju koji su u utorak objavili Udruženje industrije solarne energije i konsultantska kompanija Wood Mackenzie. Proizvodne cene solarnih panela sputavaju energetsku tranziciju u SAD.

Cene su u tom periodu porasle kvartalno po kvartal i iz godine u godinu u svim segmentima solarne energije. To je prvi put da su stambeni, komercijalni i komunalni troškovi solarne energije zajedno porasli otkad je konsultantska kompanija za energetiku počela da prati cene 2014.

Najznačajniji pritisci na troškove su rezultat skoka cena sirovina, uključujući čelik i aluminijum. Povišeni troškovi isporuke, takođe, imaju značajnu ulogu. Većina ovih uticaja će se verovatno pokazati 2022. godine, budući da mnoge kompanije imaju dovoljno zaliha za proizvodnju do kraja godine, navodi se u izveštaju.

Sve u svemu, SAD su tokom tog perioda dodale 5,7 GW solarnog kapaciteta, što je rekord za instalacije u drugom kvartalu. To, takođe, označava skok od 45% u odnosu na nivo 2020. Godine, jer je pandemija zahuktala industriju.

Poskupljenje izazov za solarnu industriju

„Solarna industrija i dalje pokazuje snažan kvartalni rast, a potražnja je velika u svim segmentima“, rekla je Mišel Dejvis, glavna solarna analitičarka kompanije Wood Mackenzie. „Ali industrija se sada suočava sa više izazova. Rešavanje ovih izazova biće ključno za proširenje rasta industrije i postizanje ciljeva čiste energije”.

U odvojenom izveštaju kompanije Ristad Energy ukazuju da su globalne cene solarnih panela ove godine skočile 16% u odnosu na nivoe 2020. Ukupni troškovi, koji uključuju blage troškove poput rada, porasli su za 12% u ove godine. Ristad je rekao da bi to potencijalno moglo naštetiti izgledima potražnje u narednih nekoliko godina.

U Sjedinjenim Državama, industrija se, takođe, suočava sa regulatornim preopterećenjima i nesigurnošću politike. U junu, američka carina i granična zaštita izdale su naredbu o zadržavanju puštanja proizvoda na bazi silicijum dioksida iz silikonske industrije Hoshine. Naveli su da je razlog zabrinutosti zbog prisilnog rada u kineskom regionu Sinđijang. Odvojeno, neke kompanije sa sedištem u SAD podnele su peticiju Ministarstvu trgovine, tražeći da se tarife na uvezenu solarnu robu prošire na Maleziju, Vijetnam i Tajland, navodi SEIA.

Potrebna je veća podrška države

Sve to dolazi dok zakonodavci raspravljaju o paketu potrošnje od 3,5 biliona dolara, koji će imati značajne implikacije na solarnu industriju.

„Ono što industriji treba je izvesnost“, rekla je predsednica i izvršna direktorka SEIA Ebigejl Ros Hoper.

Hoperova veruje da je najvažnija odredba produženje poreskog kredita za investicije, koji je bio ključan za rast solarne energije. ITC, koji je produžen u decembru 2020. godine, uključen je u Američki plan zapošljavanja, ali nije ušao u konačnu iteraciju zakona o infrastrukturi.

Hoper je rekla da je podrška domaćoj proizvodnji još jedan prioritet trgovinske grupe. Ističe, takođe, da bi podsticaji oko proizvodnje sa sedištem u SAD-u mogli ublažiti neka uska grla u lancu snabdevanja sa kojima se solarna industrija trenutno suočava.

Ugroženi američki klimatski ciljevi

Rastući troškovi i nedostatak jasnoće za industriju mogli bi naštetiti ambicioznim klimatskim ciljevima predsednika Džoa Bajdena. Solarni troškovi su pali više od 70% u poslednjoj deceniji, prema Ministarstvu energetike, ali oni moraju dodatno da opadaju radi većeg usvajanja.

Ministarstvo je izdalo nacrt u kojem je detaljno opisano kako bi solarna energija mogla preći sa oko 3% današnje proizvodnje električne energije na 45% do 2050. Godine. Ali, to će biti gotovo nemoguće bez politike podrške. Studija je pokazala da su SAD instalirale rekordnih 15 GW solarne energije tokom 2020.

Instalacije će morati da se udvostručuju svake godine do 2025. godine, pre nego što se učetvorostruče sa nivoa 2020. godišnje između 2025. i 2030. godine ako se žele postići američki klimatski ciljevi.

„Ovo je kritičan trenutak za našu klimatsku budućnost, ali povećanje cena, poremećaji u lancu snabdevanja i niz trgovinskih rizika ugrožavaju našu sposobnost dekarbonizacije električne mreže“, rekla je Hoper.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti