Projekti na Arktiku - nova energetska era Rusije

Projekti na Arktiku – nova energetska era Rusije

Ono što su škriljci značili za energetiku SAD Rusiji su u sektoru proizvodnje nafte i gasa arktički projekti. Mada su druge ruske energetske kompanije već akativne u ovim predelima Rosnjeftov projekat Vostok Oil je kamen temeljac ovih arktičkih ambicija.

Rusija gleda na razvoj svoje arktičke nafte i gasa na isti način na koji su SAD videle svoj sektor nafte i gasa iz škriljaca pre otprilike 20 godina. Što zaista menja ravnotežu snaga na svetskim tržištima ugljovodonika. Rosnjeftov projekat Vostok Oil je kamen temeljac ovih arktičkih ambicija, kombinirajući istraživanje i razvoj nekoliko velikih naftnih i plinskih polja, piše Oil Price. Projekti na Arktiku su nova energetska era Rusije.

Sveukupno, prema nekoliko viših izvora naftne i gasne industrije u Moskvi i Londonu sa kojima je OilPrice.com razgovarao ovih dana, procene Rosnjefta da Vostok Oil ima 6,2 milijarde tona (53 milijarde barela) rezervi nafte su realne.

S punim kapacitetom, projekat će proizvoditi do 100 miliona tona (845 miliona barela) nafte godišnje. Ili nešto više od 2 miliona barela dnevno, što bi podiglo rusku prosečnu dnevnu proizvodnju nafte na između 13 i 14 miliona barela dnevno. To bi bilo na nivou s trenutnim projekcijama gornje granice naftne proizvodnje SAD u sledećih pet godina. Ali i znatno iznad stvarne proizvodnje sirove nafte Saudijske Arabije, koja je u proseku iznosila 8,162 miliona barela dnevno od 1973. do danas, piše Oil Price.

Ruska arktička nafta išla bi Severnim morskim putem (NSR), kuda je Gasprom njeft u julu prošle godine već poslao prvi teret svoje arktičke nafte u Kinu. Stoga je velika verovatnoća da kinesko ulaganje u ruske arktičke projekte neće biti usmereno samo na prirodni gas (i LNG), već i na naftu. Takođe je upadljivo da su, uprkos ostacima sankcija Zapada Rusiji, mnoge međunarodne naftne kompanije i dalje aktivne u ruskim naftnim i gasnim projektima, uključujući i Arktik.

Izvor: magazin NNKS NEDELJA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti