Pronađeno potencijalno najveće nalazište litijuma na svetu u Americi

U Americi je pronađeno možda najveće nalazište litijuma ikada na svetu. Po procenama, ovo nalazište bi moglo da sadrži čak 40 miliona tona retkog metala, a dosadašnji rekord je 23 miliona tona. Ovo bi moglo da bude spas za proizvođače e-vozila, koji se žale na nestašicu.

Nalazište litijuma otkriveno u vulkanskom krateru duž granice Nevade i Oregona može da sadrži do 40 miliona tona retkog metala. Ovo je verovatno najveće nalazište na svetu, što bi moglo da ima ogroman uticaj na industriju električnih vozila, navodi nova studija.

Procenjuje se da ležište skriveno u kalderi (kotao) Mekdermit sadrži između 20 miliona i 40 miliona tona litijuma, što bi bilo skoro duplo više od trenutnog rekorda od oko 23 miliona metričkih tona pronađenog tokom leta ispod bolivijske solane, izvestili su istraživači u Science Advances.

To bi takođe značajno povećalo ukupne američke rezerve litijuma, koje su ranije procenjene na svega jedan milion metričkih tona.

Belgijski geolog Anuk Borst rekao je da ako se procena pokaže tačnom, iznenadna prevelika količina američkog litijuma – metala koji traže proizvođači električnih vozila – može imati globalne posledice.

„To bi moglo da promeni dinamiku litijuma na globalnom nivou, u smislu cene, sigurnosti snabdevanja i geopolitike. SAD bi imale sopstvene zalihe litijuma i industrije bi se manje plašile nestašice snabdevanja“, rekao je Borst za Kemistri vorld.

Proizvođači električnih vozila žalili su se na procene da će zalihe „belog zlata“ opasti do 2025. godine, a Kina, SAD i nekoliko južnoameričkih zemalja se bore da pronađu velika ležišta kako bi zadovoljile rastuću potražnju.

Već fali litijuma, a tek smo krenuli da pričamo o e-vozilima

Pol A. Džejkobson, finansijski direktor najpoznatije automobilske kompanije Dženeral Motorsa, rekao je investitorima sredinom juna da se „već suočavaju sa rizikom“ smanjene količine litijuma, objašnjavajući da je GM kupio udele u rudarskim operacijama.

„Moramo da imamo partnerstva sa ljudima koji nam mogu nabaviti litijum u obliku koji nam je potreban“, rekao je Džejkobson.

Žurba za nabavkom belog zlata je takođe pojačana planom o čistoj energiji predsednika Bajdena, koji poziva da električna vozila čine oko 50 odsto svih prodatih automobila do 2030.

Administracija se zalagala za ulaganje 7,5 milijardi dolara u stanice za punjenje električnih vozila širom zemlje.

Tomas Benson, geolog u Litium Amerikas Korporejšn, koji je koautor nove studije, očekuje da bi rudarenje u nalazištu Mekdermit Kalderi moglo početi do 2026.

Istraživači iz Litium Amerikas Korporejšn, Džienes (GNS) Sajens i Oregon Stejt Juniversiti, objasnili su da su jedinstveni uslovi eksplozije ove lokacije pre 16 miliona godina stvorili idealno stanje za formiranje čestica bogatih litijumom.

Sama Nevada je bila leglo nalazišta litijuma, ali lokacije su naišle na protivljenje, jer su zaštitnici prirode, starosedeoci Amerikanaca, pa čak i NASA, nastojali da blokiraju rudarenje u toj oblasti.

Rudnik Mekdermit Kaldera nalazi se pored rudnika Taker Pas, u kojem su u poslednje tri godine bili prisutni protesti domorodačkog plemena, ali brojni pravni izazovi.

Izvor: EURACTIV

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti