Pronalazaču biorazgradive plastike nagrada od 1,2 miliona dolara

Američki modni dizajner Tom Ford u saradnji sa neprofitnom organizacijom za zaštitu okeana Lonely Whale (usamljeni kit) pokrenuo je nagradno takmičenje za izum biološki razgradive plastike. Pobedniku će pripasti nagrada od 1,2 miliona dolara.

Krajem prošle godine američki modni dizajner Tom Ford najavio je partnerstvo s organizacijom za zaštitu okeana Lonely Whale (usamljeni kit) i njenim savetodavnim ogrankom 52HZ za pokretanje nagrade za inovaciju koja bi rešila problem plastičnog otpada.

Ovo takmičenje stimuliše dizajnere, proizvođače i pronalazače na stvaranje biološki razgradive alternative tankom plastičnom filmu. Za razliku od postojeće razgradive plastike, koja se mora kompostirati, biološki razgradiva bi se prirodno razgradila u tlu ili okeanu bez ljudske intervencije.

Glavna nagrada je 1,2 miliona dolara, uz podršku investitora u njenom dostavljanju na tržište do 2025. godine.

Poziv za prijavu na takmičenje i dostavljanje predloga objavljen je i na zvaničnom Instagram profilu brenda Tom Ford, a takmičenje traje do 24. oktobra.

“Plastika ulazi u naš život na minutu, ali nastavlja dalje kao otpad i nikada istinski ne nestaje. Kao organizacija sposobna da masovno izazove globalne promene, Tom Fordova nagrada za plastičnu inovaciju prilika je za stvaranje novog početka i promociju rešenja srazmernih problemu zagađenja plastikom”, objašnjava dr. Dune Ives, izvršna direktorka Lonely Whalea.

U narednim mecima Ford će razmatrati prijave sa većem sudija, a oni će sarađivati sa stručnjacima za materijale, o zaštiti okeana i razvoju proizvoda, kako bi osigurali da pobednička prijava može realno zameniti tankoslojnu plastiku.

"Toliko je kreativnosti, talenta i inovacija u svetu, a potrebna je samo jedna neverovatna ideja i napor da se iskoristi jedan potencijal da bi se omogućilo nemoguće", rekao je Ford zaključujući: "Ohrabrio bih sve pronalazače koji osjećaju strast za ono što rade da zaista veruju u svoju sposobnost da promene svet. Životna sredina očajnički treba rešenje za plastični otpad, tako da je na nama da zajedno razvijemo inovativno rešenje koje će okolinu učiniti sigurnijom za generacije koje dolaze".

Izovr: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti