Prošle godine rekordan prihod – ove bankrot

Slovaci koji su iz Banjaluke obrtali milione u trgovini strujom preko noći bankrotirali. Ovo možda i ne bi bilo čudno da LE Teading u prošloj godini nije imao rekordne prihode i dobit. Od trgovine strujom inkasirali su 38,5 miliona konvertibilnih maraka. Vlasnik ove firme osnovane 2016. godine je istoimeno preduzeće iz Slovačke, koje svoje kancelarije ima i u Beogradu.

Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) suspendovala je licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom u Republici Srpskoj slovačkom preduzeću LE Trading BH iz Banjaluke i pokrenula postupak za njeno ukidanje.

Licenca je suspendovana godinu dana nakon što je obnovljena na period do 2025. godine zbog toga što je preduzeće prestalo da izmiruje svoje obaveze, zbog čega su računi od prošlog meseca u blokadi.

Ovo možda i ne bi bilo čudno da LE Teading u prošloj godini nije imao rekordne prihode i dobit. Od trgovine strujom inkasirali su 38,5 miliona konvertibilnih maraka.

Na osnovu toga prijavili su dobit od nepunih 350.000 KM sa samo dva zaposlena.

Primjera radi, 2019. godine promet je bio nešto veći od 20 miliona maraka, a dobit tek 5.598 KM.

Vlasnik ove firme osnovane 2016. godine je istoimeno preduzeće iz Slovačke, koje svoje kancelarije ima i u Beogradu.

Šta se desilo pa su preko noći nestali sa tržišta, nije moguće saznati, jer su telefonski brojevi iz službenih registara, koje smo pozivali, ugašeni, piše Capital.ba.

Licenca je suspendovana samo nekoliko meseci nakon što je izdata na period od pet godina.

Suspenzija licence zbog neplaćanja obaveza

Iz DERK-a kažu kako je LE Tradingu račune blokirao Operator za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju Federacije Bosne i Hercegovine, jer nisu izmirivali svoje ugovorene obaveze.

Ubrzo nakon toga Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini ih je isključio sa tržišta, jer su i njima prestali da uplaćuju novac po osnovu Tržišnih pravila.

Na kraju dugovali su i DERK-u.

Naime, oni su se za izdatu licencu obavezali plaćati regulatornu naknadu u periodu važenja licence. Za ovu godinu su trebali platiti 26.000 maraka u četiri jednaka dijela. Četvrtu ratu nisu platili niti su obavestili Komisiju zašto to nisu uradili.

Ipak, javili su se 28. oktobra sa zahtevom da im se ukine licenca za trgovinu strujom. Međutim kako je i to trebalo platiti, a što oni nisu učinili, zahtev je odbijen kao nekompletan.

Međutim, njihova licenca će biti ukinuta po osnovu Pravilnika po kojem su je i dobili.

Jedan od opštih kriterija za donošenje odluke o izdavanju ili ukidanju licence propisan Pravilnikom jesu ekonomske i finansijske sposobnosti podnosioca zahteva.

„U konkretnom slučaju, sve iznete činjenice dovoljan su osnov za ocenu da trenutno izostaje finansijska sposobnost vlasnika licence da obavlja licenciranu delatnost. Odnosno, da je u pitanju naročito kršenje odredbi uslova za korišćenje licence. Imajući u vidu da je propisano da se u navedenom slučaju licenca suspenduje bez obavljanja javne rasprave, tako je i odlučeno”, navode iz DERK-a.

Izvor: Capital.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti