Pretraži
facebook twitter linkedin email

Kategorija: Energetika

Prošlogodišnja neto dobit Gazpromnjefta 117,7 milijardi rublja


Gaspromnjeft je tokom 2020. godine ostvario prihode od dva biliona rubalja i neto dobit od 117,7 milijardi rubalja i pored uticaja pandemije COVID-19, kao i niže cene nafte i manje potražnje za naftom i naftnim derivatima na domaćem i međunarodnom tržištu, a uspeli su da, i pod ovim neviđenim uslovima, prošire svoj tržišni udeo u odgovarajućim sektorima i oporave prodaju motornih goriva u odnosu na 2019. godinu.


U fiskalnoj 2020. godini Gazpromnjeft je, prema ovonedeljnom izveštaju konsolidovanih finansijskih izveštaja, ostvario prihode od dva biliona rubalja, a prilagođeni EBITDA (zarada pre kamata, poreza, amortizacije i amortizacije) iznosio je 485 milijardi rubalja.

Neto dobit, koja se pripisuje akcionarima Gaspromnjefta iznosi 117,7 milijardi rubalja, navedeno je u saopštenju kompanije uz napomenu da su na finansijske rezultate kompanije prošle godine uticali pandemija COVID-19, kao i niže cene nafte i manja potražnja za naftom i naftnim derivatima na domaćem i međunarodnom tržištu.

„Gazpromnjeftse na adekvatan način izborio sa nezapamćenim izazovima 2020. godine. Rezultati poslovanja godine potvrdili su u potpunosti tačnost naše orijentacije na fleksibilni model upravljanja kompanijom. Zahvaljujući tome, važne odluke su donete na vreme, a Gazpromnjeft je uspeo da se brzo prilagodi brzim promenama uslova poslovanja. Osigurali smo visok nivo zaštite od COVID-19 za zaposlene, partner i kupce, održavajući kontinuitet svih operativnih i proizvodnih procesa i finansijsku stabilnost kompanije”, rekao je Aleksander Djukov, izvršni direktor i predsednik upravnog odbora Gaspromnjefta.

Ističući da je Gaspromnjeft „ne samo ostvario neto dobit za ovu tešku godinu, već i zadržao proizvodnju na nivou iz 2019. godine”, Djukov je poručio: „To je rezultat efikasnog upravljanja imovinom i rasta proizvodnje gasa. Uprkos volatilnosti tržišta, Gazpromnjeft je nastavio sa praksom isplate privremenih dividendi i povećao ukupan iznos sredstava opredeljenih za dividende na 50% neto prihoda po MSFI. Rezultati našeg rada u 2020. godini potvrđuju da je kompanija ne samo blagovremeno odgovorila na krizu, već je postala i efikasnija. To je zasluga svih zaposlenih u Gaspromnjeftu - tima istomišljenika ujedinjenih zajedničkim vrednostima i ciljevima. I ove 2021. godine nastavićemo da sprovodimo dugoročnu strategiju kompanije, čiji je jedan od glavnih fokusa održivi razvoj, kao i usmeravanje dodatnih napora na sprovođenje projekata u oblasti ESG-a”.

Proizvodnja ugljovodonika, uključujući udeo Gazpromnjefta u zajedničkim ulaganjima, dostigla je 96,1 milion tona ekvivalenta nafte (mtoe) u 2020. godini, s tim što je proizvodnja nafte bila ograničena sporazumom OPEK+. Proizvodnja gasa porasla je za 5,5% u odnosu na prethodnu godinu - ovaj rast je postignut puštanjem u rad novih bušotina na poljima Arktikgas i na polju Novoportovskoie, dodatnim proizvodnim kapacitetima, koji povećavaju iskorišćenje povezanog naftnog gasa (APG) na poljima u Tomskoj i Orenburškoj oblasti i novim kompleksom za prečišćavanje gasa, koji je pušten u rad na polju Vostočno-Mesojahskoje u Jamalo-Nenetskom autonomnom okrugu.

Gaspromnjeftova Kapije Arktičkog terminala za utovar nafte

Uz naglasak na to da je Gazpromnjeft nastavio proaktivni razvoj svoje resursne baze tokom 2020. godine, kako bi povećao reserve navedeno je otpočinjanje saradnje sa LUKOIL-om Tatneftom, Zarubežnjeftom, ali i Šelom.

Gaspromnjeft je u sopstvenim i zajedničkim preduzećima preradim 40,4 miliona tona nafte. Kompanija je nastavila sa primenom svog programa modernizacije rafinerija, usmerenog na poboljšanje dubine prerade i efikasnost i na dalje smanjenje uticaja na životnu sredinu. Projekti modernizacije rafinerije Gazpromnjefta obezbedili su 5,1% povećanje proizvodnje visokooktanskog benzina i 5,7% povećanje dizel goriva.

Gazpromnjeft samostalno isporučuje bitumenske proizvode specijalizovanim bitumenskim kamionima kompanije

U Rafineriji nafte u Moskvi pušten je u rad jedinstveni kompleks za preradu nafte EURO+ - koji prvi put isporučuje puni ciklus proizvodnje u ruskoj rafinerijskoj industriji. U rafineriji nafte NIS u Pančevu pušten je u rad kompleks duboke rafinacije, koji uključuje tehnologiju odloženog koksovanja - što omogućava rafineriji da poveća stopu konverzije na rekordnih 99,2%, kao i povećanje proizvodnje motornih goriva i započinjanje proizvodnje naftnog koksa (proizvod u znatnoj potražnji i prethodno dostupan samo za kupovinu u inostranstvu) u Srbiji prvi put. Kao deo svog učešća u nacionalnom projektu uspostavljanja prvog naprednog katalizatora u zemlji, Gazprom njeft je otvorio industrijski centar za razvoj tehnologija katalizatora u Omsku: ovaj kompleks će olakšati istraživanje i fino podešavanje tehnologija proizvodnje katalizatora za rusku industriju prerade nafte.

Prodaja naftnih derivata premijskim kanalima premašila je 23 miliona tona u 2020. Na trendove prodaje u vazduhoplovstvu i brodskim gorivima značajno su uticala ograničenja proizašla iz pandemije COVID-19, kao i pad potražnje u Rusiji i širom sveta. Ali čak i pod ovim neviđenim uslovima kompanija je nastavila da uspeva da proširi svoj tržišni udeo u odgovarajućim sektorima, kao i da praktično oporavi prodaju motornih goriva u odnosu na 2019. godinu. Gazpromnjeft je nastavio da razvija sopstvenu maloprodajnu mrežu i širi svoj asortiman proizvoda. Kompanija je povećala prodaju bitumenskih materijala za 16,7% i prvi put je počela da koristi morske cisterne za bitumen za izvoz visokotehnoloških bitumena evropskim kupcima. Lansirali su i svoje vlastito brodsko gorivo sa niskim sadržajem sumpora (ispod 0,5%) (proizvedeno u rafineriji u Omsku) na tržište bunkera 2020. godine. Prvo rusko plovilo za skladištenje LNG-a - Dmitrij Mendelejev - pušteno je u more krajem 2020.

Gazpromnjeft se pridružio, kao učesnik Globalnom dogovoru Ujedinjenih nacija (najveća svetska inicijativa korporativne održivosti) 2020. godine (deo kontinuiranog i efikasnog sprovođenja politike održivog razvoja kompanije), a takođe je nagrađen najvišom ocenom svih ruskih naftnih kompanija prema ovogodišnjim rejtingima CDP-a (ranije Projekta otkrivanja ugljenika) - najmerodavnijeg svetskog istraživanja korporativne odgovornosti.

facebook twitter linkedin email