Protest rudara u BiH ugrožava proizvodnju struje

Elektroprivreda BiH gasi se dva bloka u Termoelektrani Tuzla. U TE Kakanj ima zaliha uglja za samo 10 dana. Nakon toga isporuka električne energije u BiH biće ugrožena, upozorio je Admir Andelija, direktor EP BiH. U kompaniji pozdravljaju prekid štrajka I ističu značaj ponovnog pokretanja proizvodnjeu uglja.

U TE Kakanj ima zaliha uglja za samo 10 dana. Nakon toga snabdevanje električnom energijom u BiH biće ugroženo, upozorio je Admir Andelija, direktor Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, isporuka električne energije biće ugrožena.

Elektroprivredi Bosne I Hercegovine (EP BiH) pozdravljaju odluku sindikata da prekinu proteste u Sarajevu, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu iz ove kompanije, uz napomenu da je neophodno brzo pokrenuti proizvodnju uglja.

Admir Andelija, direktor ove kompanije kazao je kako su pokušali u rudniku Kreka implementirati „sporni” pravilnik i da se on pokazao kao prilično dobar.

„Režijsko osoblje je imalo smanjenu platu, pa je to imalo određen efekat uštede. Princip nagrađivanja prema učinku je mogao doneti i mnogo veće plate. A on je bio kamen smutnje”, naveo je Andelija.

BiH preti nestašica električne energije

U Elektroprivredi su sretni zbog prekida protesta rudara u Sarajevu.

„Pozdravljam odluku sindikata da odustanu od protesta u Sarajevu i vrate se u rudnike, jer problema treba rešavati u našoj kući. To je hrabra odluka”, rekao je director EP BiH.

Andelija je kazao kako je proizvodnja u Termoelektrani Tuzla i od ranije opterećena nestašicama uglja te da se on rešava nabavkom iz rudnika u Stanarima, prenose federalni mediji.

„Odluka je da se Blok 4 i Blok 6 stave van snage. Bolja situacija je u Kaknju. Ali će zbog povećane potrošnje i on ispaštati. To je razlog zbog čega bi rudnici trebali što pre početi s proizvodnjom. Protiv sam da kompromis bude na teret Elektroprivrede. Ne mogu se rudnici finansirati samo iz Elektroprivrede, treba potražiti i druge izvore”, zaključio je Andelija.

Ponovio je kako se po novim pravilnicima ne smanjuje plata radnika u proizvodnji, već samo režijskom osoblju. Istakao je, takođe,da nedostaje radnika u proizvodnji.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti