Prozjumeri će sačuvati cenu struje u Srpskoj

Struja koju građani u Republici Srpskoj plaćaju 22,5 evra po megavat-satu je najjeftinija u okruženju. Da bi se sprečilo poskupljenje, neophodni su novi kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. U skladu sa tim je i javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove domaćinstava u sistemu kupac-proizvođač (prozjumer), koji je objavila Elektroprivreda Republike Srpske.

Cena struje u Republici Srpskoj višestruko je niža u odnosu na zemlje okruženja i neće se značajnije menjati do 1. januara 2025. godine, kada će sve biti na bazi tržišnog poslovanja, izjavio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luka Petrović.

„Do tada nemamo strahova od ozbiljnih pomeranja cene električne energije. Ukoliko u međuvremenu ne budemo napravili značajne proizvodne kapacitete, posle tog perioda može doći do značajne promene cena“, rekao je Petrović i dodao da to preduzeće do 2025. godine ima prostora da bezbrižno uđe u novu tranziciju i reorganizaciju.

Direktor EPS-a je istakao da će, ako se ne naprave novi kapaciteti, kao što su solarni paneli i elektrane, svakako biti manji potencijal za subvencionisanje i cene struje će morati da rastu.

Petrović je naglasio da je, iz tog razloga, Elektroprivreda Republike Srpske stavila prioritet na izgradnju solarnih elektrana, vetroelektrana i hidrolektrane, kako bi se došlo do viškova koji će omogućiti da Srpska i dalje ima višestruko niže cene nego u okruženju.

Kako je objasnio, cena struje koju građani u Republici Srpskoj plaćaju 22,5 evra po megavat-satu, u Sloveniji je 220 evra po megavat-satu, a u Njemačkoj 270 do 350 evra po megavat-satu.

Prozjumeri – 8 % potrošača

U skladu sa orijentacijom da se poveća obim kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ERS je danas objavila javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove domaćinstava u sistemu kupac-proizvođač (prozjumer).

Luka Petrović je rekao da će Elektroprivreda Republike Srpske sa sistemom prozjumera, koji će činiti oko osam odsto potrošača u Republici, biti jedinstven u regionu, a obezbediće se dodatnih 280 gigavatčasova električne energije za Srpsku.

Ukupna proizvodnja električne energije ERS-a iznosi oko 5.600 gigavat časova godišnje, što znači da će se sa ovim programom obezbediti dodatnih pet procenata.

Petrović je dodao da će sa projektima koji su u izgradnji, kao što su hidroelektrana Bistrica, hidroelektrana Dabar, vjetropark Hrgud, solarna elektrana“Trebinje jedan i hidroelektrana Buk bijela, kada se stave na mrežu obezbediti dodatnih 25 procenata električne energije u sistemu.

„Sa sistemom prozjumera i projektima koji su u toku obezbedićemo dodatnu trećinu postojeće količine električne energije u Republici Srpskoj. Ostvariće se značajni prihodi, sa ovih pet projekata i programom energetske održivosti domaćinstava i privrede dodatni prihodi će biti oko 750 miliona KM“, rekao je Petrović.

Kada je reč o programu energetske održivosti za domaćinstva i privredu, Petrović je rekao da je Elektroprivreda Srpske odlučila da obrati pažnju na kategorije koje imaju manje prihode u domaćinstvima.

Najmoderniji sistem prozjumera

„Nakon provere tačnosti podataka, moći ćemo krajem septembra, početkom oktobra, da definišemo konačan spisak od 50.000 korisnika u Srpskoj„, rekao je Petrović.

Kako je naglasio, objekat na koji se postavlja fotonaponsko postrojenje treba da ima građevinsku dozvolu, saglasnost suvlasnika u slučaju da je više porodica u domaćinstvu, i potrebno je da se opredele za jedno brojilo.

„Ovo je jedan od najmodernijih sistema prozjumera, građanima će omogućiti povećanje kapaciteta panela i proizvodnje električne energije do 20 procenata od postojeće godišnje potrošnje, a to znači da će imati mogućnost za priključenje novih električnih uređaja ili veću potrošnju električne energije sa svojih krovova“, rekao je Petrović.

Benefiti od ovog programa su i ti što građani u narednih 25 godina neće plaćati račune za električnu energiju, ali će deset godina otplaćivati tu elektranu, kada će ona postati njihovo vlasništvo.

„Ta elektrana će građane koštati koliko ga je koštao dosadašnji godišnji račun umanjen za 10 procenata. Eventualna povećanja cene električne energije se neće odnositi na onoga ko zaključi ugovor“, rekao je Petrović.

Ogromni benefiti za građane

On je apelovao na građane koji imaju manji prosek primanja da se prijave za program jer mogu imati ogromne benefite.

„Građani će platiti maksimalno do 60 procenata vrednosti postrojenja, a ostatak će finansirati ERS i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost“, kaže Petrović.

Elektroprivreda Srpske će održavati postrojenja u periodu od 10 godina, dok građanin ne otplati postrojenje, a vek trajanja postrojenja je 25 godina.

„Na ovaj način ćemo doći do viškova električne energije u sistemu, što ćemo unovčiti, a Elektroprivreda Srpske će imati korist od toga. Mi ćemo taj naš višak uložiti u subvencionisanje niske cene ovih postrojenja. Za one građane koji ne budu kvalifikovani za program, postoji mogućnost da apliciraju putem banaka za kreditna sredstva, da izaberu izvođača i da imaju sistem prozjumera“, rekao je Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

Izvor: Srna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

  1. Interesantno da pisete o prozjumerima u Srpskoj a o nama u Srbiji ni rec. Na nasu veliku zalost, ideja je skoro upropascena i ljudi masovno odustaju jer su ministarstvo finansija, eps i ditribucija resili da oderu svakoga ko udje u pricu…Jedino ministarstvo energetike, koje je sve i pokrenulo,pokusava da stvar dovede u red…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti