Prozjumeri hvataju zamah u Srbiji

Veliko interesovanje građana i preduzeća da postanu kupci-proizvođači električne energije iz OIE, korisna je za njih zbog proizvodnje za soptvene potrebe ali i energetski sistem. Pored ušteda na računima za energiju korist od prozjumera je i rasterećen elektroenergetski sistem, poručili su učesnici konferencije „Šta uvođenje prozjumera donosi elektroenergetskim sistemima zemalja Zapadnog Balkana“ u organizaciji portala Energije Balkana i Udruženja za održivu energetsku tranziciju.

Sve više firmi i građana u Srbiji koristi mogućnost da proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvore, najviše postavljanjem solarnih panela. Trenutno su 21 domaćinstvo i dve kompanije priključeni na distributivnu mrežu, kao kupci-proizvođači, odnosno prozjumeri. Korist je višestruka. Kupci štede novac, smanjenjem računa za energiju, a istovremeno su korisni za elektroenergetski sistem, životnu sredinu i društvo u celini, ocenili su učesnici konferencije „Šta uvođenje prozjumera donosi elektroenergetskim sistemima zemalja Zapadnog Balkana“ u organizaciji portala Energije Balkana i Udruženja za održivu energetsku tranziciju.

Jovanka Atanacković, državna sekretarka ministarstva rudarstva i energetike rekla je da je propisima stvorena poslovna klima za razvoj sektora proizvođača električne energije iz OIE za soptvene potrebe.

Veliko interesovanje potrošača da postanu kupci-proizvođači električne energije

Ističući da obnovljivi izvori energije predstavljaju stub energetske bezbednosti Srbije Atanacković je rekla da su četiri nova zakona, koja su usvojena prošle godine – na inicijativu Ministarstva, a među kojima je i prvi poseban zakon o korišćenju OIE, prepoznata kao najbolji zakonodavni okvir koji jedna zemlja može da ima u energetici. To je, po njenim rečima omogućilo, početak energetske tranzicije u Srbiji.

„Na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike usvojili smo poseban Zakon o korišćenju OIE i uredbu, na osnovu kojih smo prvi put uveli institut kupca-proizvođača (prozjumera) i omogućili građanima da proizvode i troše električnu energiju, da umanje sopstvene račune, a višak proizvedene energije da isporuče u elektroenergetski sistem. Pojednostavili smo procedure. Ranije je bilo potrebno šest meseci za dobijanje svih dozvola, dok domaćinstva danas do solarnih panela dolaze samo jednim korakom“, rekla je državna sekretarka.

Podsećajući da je Ministarstvo prošle godine, zajedno sa subvencijama za zamenu stolarije, uvelo i podsticaje za ugradnju solarnih panela Atanacković je otkrila da se razmišlja o obavezi postavljanja solarnih panela na objekte u novogradnji.

„Ugradnja solarnih panela uvrštena je i u novi javni poziv u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije, u kojem učestvuje 151 jedinica lokalne samouprave. Ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama daje subvencije u iznosu od 50 odsto ulaganja za postavljanje solarnih panela, zamenu stolarije i izolacije, u vrednosti od dve milijarde dinara. Takođe, razmišljamo o uvođenju obaveze postavljanja solarnih panela za sve objekte u novogradnji, čime bi svaka zgrada u Srbiji koristila OIE“, rekla je Atanackovićeva.

Komentarišući da je promena sa prozjumerima ključ energetske nezavisnosti i bezbednosti Srbije Atanacković je naglasila da je objekat sa solarnim panelima nezavisan. Uz to, svaki dinar uložen ostaje u Srbiji, gde se energija i koristi.

Trenutno je kod prozjumera, koji su priključeni na mrežu, nstalisan oko 560 kW solarnih panela.

„To je nešto što se desilo u proteklih nekoliko meseci, kada su otkočene sve administrativne procedure. Tada je počelo zaključivanje prvih ugovora. To je jako brzi razvoj. Veliko je interesovanje građana, koji svakodnevno pitaju Elektrodistribuciju, pitaju nas, na koji način to da urade. A već i imaju i ideje šta dalje. Ono što me raduje jeste da postoje nove inicijative, da nam predstoje novi razvoji i nova razmišljanja o tome kako da unapredimo pravni okvir”, rekla je Atanacković.

Prozjumeri – šansa koju treba iskoristiti

Predsednik saveta Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) Dejan Popović ocenio je da uvođenje prozjumera donosi ogromnu šansu za promenu energetskog miksa – povećanjem učešća obnovljivih izvora. Naveo je primer da je pre tri godine Italija već imala više od 800.000 prozjumera, a da se pre 10 godina mučila da poveća udeo OIE u potrošnji.

„U najnovijem godišnjem izveštaju, koji AERS pravi od 2006. godine, u Srbiji će prvi put učešće komercijalnih kupaca u ukupnoj potrošnji biti veće od potrošnje na garantovanom snabdevanju. To znači da se industrija razvija, da se menja miks i to je dobro. Istovremeno, veći broj prozjumera uticaće na rasterećenje elektroenergetskog sistema“, rekao je Popović-

Predsednik Saveta AERS-a je dodao da treba pomoći građanima subvencijama, da bi im u ulaganje u solarne panele bilo isplativo.

„Za razliku od drugih država, kod nas mogu i pravna lica da budu prozjumeri, što je vrlo atraktivno. Mislim da je ogromno interesovanje, pre svega zbog cena. Privrednim subjektima se ulaganje vrati za pet godina – po ovim cenama električne energije”, rekao je Popović.

EPS podržava prozjumere

Iz Elektroprivrede Srbije poručuju da pružaju punu podršku prozjumerima, jer to donosi uštede i rasterećuje energetski sistem.

„EPS je nesumnjivo posvećen razvoju obnovljivih izvora energije. Ali su potrebna velika ulaganja, ne samo u nove elektrane na OIE, već i u druge delove sistema, da bi se one priključile na mrežu. Bitno je da EPS iz sopstvene delatnosti može da izdvoji sredstva za te investicije“ rekao je Vladimir Šiljkut, savetnik direktora JP EPS za poslovni sistem.

Šiljkut je dodao da EPS već duži period stvara gubitak po osnovu isplate naknada za OIE, jer se od kupaca prikupi manje novca nego što se plati povlašćenim proizvođačima. Upozorio je da su i cene koje plaćaju domaćinstva za električnu energiju u Srbiji niže od cene proizvodnje kilovat-sata u EPS-u – već duži period.

„S obzirom da je proizvodna cena viša od prodajne, i da pri tome više od polovine prodajne cene odlazi EMS-u i Elektrodistribuciji Srbije, za mrežarinu, jasno je da EPS i po ovom osnovu ostvaruje gubitak u poslovanju. I svi izdaci u održavanje i nove investicije, neophodne za rad EPS-a, svakodnevno su sve veći“, istakao je Šiljkut.

Govoreći o tome da elektroenergetski sistem mora da funkcioniše Šiljkut je naglasio da će zbog svega toga poskupljenje u jednom trenutku postati neizbežno. Ali, kako je istakao, potrebno je da se oko toga usaglase svi relevantni faktori. Pri tome, i sa eventualnim korekcijama, cena električne energije i za domaćinstva i za privredu ostaće znatno niža nego u zemljama regiona.

Olakšana procedura za prozjumere

Izvršni direktor EPS za poslove snabdevanja Radovan Stanić rekao je da se ta kompanija uskladila sa propisima i omogućila olakšanu proceduru za prozjumere.

„Broj prozjumera ekosponencijalno raste. EPS je do sada dobio 81 zahtev kupaca-proizvođača za sklapanje ugovora, od čega je 51 ugovor zaključen, i to 43 sa građanima, a osam sa kompanijama. Već za april ćemo izdati četiri računa za prozjumere, i to za elektranu Grunera u Vlasotincu i tri domaćinstva sa solarima na krovovima. Učinili smo sve što je moguće da proces uprostimo. Podržavamo apsolutno ovu proizvodnju OIE. Posebno koncept kupaca-proizvođača, jer smanjuje pritisak na proizvodnju EPS-a i potrebu za uvozom“, rekao je Stanić.

Rastu broja prozjumera doprinosi i Ministarstvo rudarstva i energetike, sa subvencijama od 50 odsto za ugradnju solarnih panela za domaćinstva, naveo je izvršni direktor EPS za poslove snabdevanja.

Prevaziđen prvi udar

Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u Elektrodistribuciji Srbije rekao je da su stručnjaci iz EDS-a aktivno učestovali u donošenju zakona i podzakonskih akata, tako da su bili spremni za start prozjumera.

„Prvi udar zainteresovanih investitora i izvođača radova je prevaziđen. Sada stvari idu svojim tokom. Imamo još 94 zahteva domaćinstva za priključenje, koji će brzo biti obrađeni. Pored dva priključena objekta industrije imamo još 57 zahteva. Najveći od toga je kapaciteta 7,2 megavata, na krovovima Tojo tajersa u Inđiji. Za ovaj projekat je izadata odobrenje pre neki dan. To će biti najveći prozjumer u Srbiji“, rekao je Matić.

Kako je ocenio, počelo je uspešno. Ali, postoji i određen broj otvorenih pitanja, koja je potrebno rešiti u narednom periodu.

Kao primer, Matić je naveo da mnogo investitora želi da priključi proizvodni objekat na unutrašnju instalaciju, bez predaje viškova energije u sistem. Ali, mrežna pravila to ne prepoznaju.

„Bilo je i slučajeva da se traži priključenje proizvoljnog objekta na unutrašnju instalaciju sa predajom viškova u sistem. Ali, sa posebnim ugovorima za potrošnju i proizvodnju. Po definiciji, taj korisnik može da bude kupac-proizvođač. Ali, šta raditi kada se izjasni da neće. Slična situacija je kada korisnik ne zadovoljava definiciju kupca-proizvođača. Kada hoće na unutrašnju instalaciju da priključi proizvodnji modul i samo da predaje višak energije u sistem“, naveo je Matić.

I EPCG afirmiše solarnu energiju

O tome kako se razvija koncept prozjumera u Crnoj Gori govorio je Ivan Mrvaljević, direktor direkcije za razvoj i investicije Elektroprivrede Crne Gore.

„U cilju afirmacije solarne energije EPCG je pokrenula projekat 3000 Plus. Dobili smo čak 15.000 prijava građana koji žele da uz subvencije postave solarne panele. Nudimo mogućost instalacije panela snage 3, 5, 7 i 9 kW. EPCG će biti garant kredita za tu investiciju. Kamatna stopa je 1,6 odsto. Za dve nedelje treba da počnu radovi na prvim kućama“, istakao je Mrvaljević i dodao da će u septembru objaviti novi pozvi za prijavu građana u okviru projekta 5000 plus.

Video

Prezentacije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.