Prozjumeri prevazišli „dečje bolesti“ – mogu još više doprineti zelenoj energetskoj tranziciji

Koncept kupaca-proizvođača električne energije u Srbiji zaživeo je u praksi. Za nešto više od godinu dana od potpisivanja prvog ugovora na mreži je više od 1.300 kupaca sa solarnim elektranama snage oko 15,7 megavata. Početne, „dečje bolesti“ su prevaziđene, interesovanje građana i privrede raste i uz edukaciju svih učesnika i fino podešavanje sistema, kupci-proizvođači mogu da daju doprinos zelenoj energetskoj tranziciji u Srbiji, ocenili su učesnici Međunarodne stručne konferencije „Prozjumeri – godinu dana posle“ u organizaciji portala Energija Balkana.

„Građani su prepoznali koncept kupca-proizvođača kao način da obezbede pristupačnu i jeftiniju energiju, što pokazuje i stalni porast broja domaćinstava i kompanija sa ovim statusom. Za razliku od velikih investicija, kako u proizvodne kapacitete, tako i u razvoj mreže, za koje je potrebno nekoliko godina da se realizuju, u sektoru kupaca-proizvođača rezultati su odmah vidljivi. Instalisana snaga elektrana koje pripadaju kupcima-proizvođačima dostigla je 15,7 MW“, rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike Srbije na otvaranju Međunarodne stručne konferencije „Prozjumeri – godinu dana posle“ kuju je organizovo portal Energija Balkana.

Đedović je najavila da će izmenama Zakona o energetici biti uveden koncept aktivnog kupca i dodala da je u vreme energetske krize, kad se svet suočava sa sve skupljim energentima i kad proces dekarbonizacije usmerava ulaganja u energetski sektor, kupac-proizvođač jedan od odgovora na pitanja kako da se proizvede više energije, da ta energija bude zelena i da se bolje uskladi proizvodnja i potrošnja energije.

„Upotreba solarne energije za energetsku samostalnost korisna je, pre svega, domaćinstvima i privredi, ali i državi, jer predstavlja jedno od oruđa da se veliki broj građana uključi u energetsku tranziciju. U budućnosti, kao što moramo da razvijamo naš prenosni sistem, da bismo omogućili integraciju većih kapaciteta iz OIE, tako moramo da razvijamo i distributivnu mrežu, kako bi mogla da podrži sve veći broj prozjumera“, rekla je Đedović.

EPS očekuje rast interesovanja potrošača da postanu kupci-proizvođači

„Elektroprivreda Srbije sada ima 1.664 sklopljena ugovora sa kupcima-proizvođačima električne energije. To je čak 32 puta više nego pre godinu dana. Prema podacima o proizvedenoj energiji, prozjumeri su elektroenergetskom sistemu isporučili oko 2,4 GWh. Iako se čini da su ovi podaci kap u moru, rastuće interesovanje građana za ugradnju solarnih elektrana ukazuje da će u najskorije vreme i instalisana snaga i proizvodnja ovih elektrana značajno da poraste“, rekao je Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje u EPS AD.

Stanić je naglasio da je EPS prepoznao interesovanje građana i organizovao jedan sektor koji se bavi kupcima-proizvođačima, a da je broj zahteva za sklapanje ugovora pokazao opravdanost takvog poteza.

„Trudimo da svoj deo, sklapanje ugovora sa kupcima-proizvođačima, uradimo u najkraćem mogućem roku. Taj deo posla kupci-proizvođači sa EPS-om završavaju u roku od 48 sati, a najkasnije do tri dana“, rekao je Stanić napominjući da je svaka država najsigurnije oseća kad ima dovoljno energije iz sopstvenih resursa i izvora.

Izvršni direktor EPS je istakao da su „novi zeleni megavati strateško opredeljenje Elektroprivrede Srbije. Stvaranje ambijenta u kome će i građani i privreda, kao i država imati koristi od kupaca-proizvođača je jedan od prioriteta. EPS će uvek biti na usluzi i građanima i kupcima-proizvođačima“.

Problem: predimenzionisani kapaciteti kupaca-proizvođača

Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije podsetio je da su gotovo svi učesnici konferencije o prozjumerima pre godinu dana izrazili sumnju da će biti interesovanja građana i privrede u Srbiji da postanu kupci-proizvođači – zbog niske cene električne energije, a samim tim dugog perioda povraćaja uloženog novca, ali da se situacija u kratkom roku promenila.

„Prema podacima AERS u Srbiji je početkom maja bilo 985 prozjumera domaćinstava, jedna stambena zajednica i 340 firmi kupaca-proizvođača električne energije. To nije veliki broj, ako se uporedi sa Italijom, gde je 800.000 prozjumera. Ali, u Srbiji treba da uslede dalja edukacija i podstrekivanje ljudi da postanu prozjumeri. Moramo ići u dalji razvoj. Imamo ogroman potencijal od oko 3,5 miliona brojila, a posebnu pažnju treba obratiti na stambene zajednice i edukaciju, kako građani da koncept prozjumera koriste za stambene zgrade, a ne samo za pojedinačne porodične kuće“, rekao je Popović.

Predsednik Saveta AERS je izneo podatak da su u proseku po domaćinstvu instalirani paneli snage osam kilovata, što je, kako kaže predimenzionirano i povećava period povraćaja investicije i naglasio da kupac proizvođač treba da instalira kapacitete za proizvodnju do maksimalno njegove godišnje potrošnje, jer u suprotnom taj višak energije ne može da naplati.

Treba uskladiti potrebe sa kapacitetima panela

Ivana Đorđević, direktor Sektora za upravljanje kupcima-proizvođačima u EPS AD rekla je da je analizom utvrđeno da je od oko 2.400 MWh, koje su kupci-proizvođači isporučili, oko 400 MWh predato u mrežu bez prava na naknadu. Oko 10 odsto kupaca-proizvođača među domaćinstvima prenelo je bez prava na naknadu 65 odsto energije, a 20 odsto njih proizvelo je čak 85 odsto više energije nego što je potrošilo za godinu dana.

„To upravo govori da su pojedini kupci-proizvođači, pretežno domaćinstva, instalirali veće kapacitete nego što su im potrebni. A za bržu isplativost investicije važno je da se snaga solarnih panela uskladi sa potrebama za električnom energijom kupca-prizvođača“, rekla je Đorđević.

Od više od 1.600 ugovora koje EPS ima sa kupcima-proizvođačima, oko 2/3 je zaključeno sa domaćinstvima, a 1/3 sa firmama navela je Đorđević, precizirajući da je instalisana snaga na istom nivou, odnosno, po osam MW i kod domaćinstava i kod privrede.

Đorđević je rekla da su prozjumeri na početku imali dosta nedoumica oko samog načina obračuna energije, ali da je kroz komunikaciju sve postepeno i uspešno rešeno, što pokazuje i da raste broj zahteva za ugovore.

Izjednačen broj zahteva domaćinstava i privrede

Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije Elektrodistribucije Srbije, rekao je da su domaćinstva i industrija gotovo izjednačeni u broju zahteva koji su trenutno u obradi, što znači da firme pokazuju sve veće interesovanje za sticanje statusa kupca proizvođača.

„Trenutno samo u zahtevima za sticanje statusa kupca-proizvođača imamo kapacitete snage 263 MW. Proces priključenja posle onih „dečijih bolesti“ značajno je ubrzan. Samo u aprilu ove godine EDS je priključio 200 kupaca proizvođača i upisao ih u registar“, rekao je Matić.

Govoreći o tome da to što su kupci-proizvođači oko 400 MWh električne energije predali u distributivnu mrežu bez prava na naknad, trenutno odgovara EDS, jer smanjuje gubitke na mreži, Matić je ukazao da se mora posmatrati kako će se situacija razvijati.

EPCG uspešno realizuje projekat Solari

Jovan Kasalica, izvršni rukovodilac Funkcionalne celine Snabdevanje u Elektroprivredi Crne Gore izneo je pozitivna iskustva EPCG sa projektom Solari.

„Prošle godine u ovo doba imali smo devet prozjumera na mreži. Danas u Crnoj Goriimamo oko 1.800 prozjumera sa 18,5 MW instalisane snage. Imamo još 20 MW koji ispunjavaju tehničke uslove, tako da ćemo projekat instaliranja solarnih panela ukupna snage od 30 MW završiti negde do kraja jula“, rekao je Kasalica.

Ističući da to nije bilo lako Kasalica je objasnio da je EPCG osnovala firmu u kojoj su zaposleni monteri, električari, inženjeri i da sada oko 300 zaposlenih instalira domaćinstvima i firmama solarne panele snage između četiri i pet megavata mesečno.

„Tako smo uspeli da na 1.800 krovova instaliramo solarne panele. Ono čega se držimo je da kupac može da dobije elektranu čija je snaga, prosečno, onolika kolika je njegova potrošnja bila u poslednjih godinu dana. Kao princip smo uzeli i to da je na jednom trafo reonu dozvoljeno priključenje onolike snage do maksimalno 50 odsto vršne snage u mesecu najmanje potrošnje. To je mera koju smo preduzeli da ne bi imali povraćaj energije preko trafo stanice i da bi držali sistem stabilnim. Uz takav princip, prozjumere možemo smatrati potrošačima koji štede energiju u principu, a ne prave probleme ni u mreži ni u balansiranju. Čini mi se da smo napravili dobar rezultat i nastavljamo da radimo tako i dalje“, rekao je Kasalica i najavio da će posle jula odmah nastaviti projekat instaliranja solarnih kapaciteta za prozjumere od ukupno 70 MW.

Puno još neiskorišćenih kapaciteta

Željko Marković, lider za energetiku i industriju u Dilojt Srbija rekao je da je Srbija još daleko iza rezultata koje bi mogla da ima po snazi instaliranih kapaciteta kod domaćinstava prozjumera.

„Procena od pre nekoliko godina, na osnovu iskustava zapadnih zemalja, pokazuje da bi u Srbiji moglo da bude od 120 do 150 megavata instalisanih kapaciteta kod kupaca proizvođača u kategoriji domaćinstava, a kod nas je trenutno oko osam megavata“, naveo je ovaj stručnjak za energetiku.

Marković je ocenio i da trenutno broj oko 1.000 domaćinstava prozujumera nije problem za distributivnu mrežu, ako se uzme u obzir da postoji oko 36.000 trafostanica u Srbiji i oko 3,3 miliona priključenih kupaca. Dodao je da se za povećanje broja kupaca proizvođača Srbija mogla ugledati i na pozitivan primer iz Crne Gore.

Video

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

  1. Kada će EDS omogućiti informaciju o tome da li je predmet (Zahtev) za prikljucenje sol.elektrane KP zaprimljen sa njihove strane i pod kojim brojem i datumom ?
    Trenutno je posaljete zahtev za pregled dokumentacije na imejl i nemate odgovor od EDS o broju i datumu predmeta niti ko vodi predmet.
    Da li je to po Zakonu o opštem upravnom postupku ?
    Kada će EDS ažurirati listu onih koji su podneli zahtev za izgradnju elektrana (lista je sa trenutnim datumom 28.02.23) ili čekaju da naštimaju (izvrše krivično delo preravke delovodnog protokola) da njihovi ljudi budu ispred drugih zahteva?
    Kada će se u spisku videti datum podnošenja Zahteva, ovo je opet noramalan zahtev zbog smanjenja mogućnosti korupcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti