Prva emisija zelenih obveznica na Banjalučkoj berzi

Banjalučka Naša banka će emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi nastojati da prikupi sedam miliona konvertibilnih maraka(KM) koje namerava da upotrebi za odobravanje kredita za proizvode povezane sa održivim razvojem, odnosno sa smanjenjem emisije CO2. Inače, ovo će biti prva banka u BiH koja će emitovati zelene obveznice.

Banjalučka Naša banka biće prva u Bosni i Hercegovini koja će emitovati zelene, odnosno ESG (životna sredina, društvo i korporativno upravljanje) obveznice.

Naša banka će emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi nastojati da prikupi sedam miliona konvertibilnih maraka(KM) koje namerava da upotrebi za odobravanje kredita za proizvode povezane sa održivim razvojem, odnosno sa smanjenjem emisije CO2.

Na ovaj način banjalučka banka, koju je nedavno preuzeo novosadski Galens Invest, postaće prva finansijska institucija u regionu koja je na lokalnoj berzi prikupila sredstva. Do sada je zelene obveznice jedino emitovala ljubljanska NLB, ali na međunarodnom tržištu, u Luksemburgu, u iznosu od 500 miliona evra.

Naša banka emitovaće 70.000 obveznica pojedinačne nominalne vrednosti 100 KM, ukupne nominalne vrednosti 7.000.000 KM. Dospeće emisije je sedam godina, a kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 5,15 odsto. Cena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice formiraće se na berzi, po metodu kontinuirane javne ponude (višestruke cene) u skladu sa Pravilima Banjalučke berze, sa tim da će prodajni nalog biti unesen po ceni od 100 KM.

Emisija će se smatrati usešnom ako u roku predviđenom za upis i uplatu bude upisano i uplaćeno najmanje 60 odsto ponuđenih obveznica.

Cilj smanjenje emisije CO2

Iz Naše banke navode da je cilj prve emisije ESG obveznica smanjenje emisije CO2, a prikupljenim novcem kroz dve kreditne linije finansiraće se dugoročni krediti za nabavku proizvoda koji rezultiraju smanjenjem emisija CO2 za fizička lica i za pravna lica.

„Namena tih kredita je, između ostalog, vezana za nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela, električnih automobila, kao i sve ostale namene koje dovode do umanjenja emisije CO2, uz mogućnost refinansiranja faktura za osnovna sredstva plaćanja najviše 12 meseci od datuma podnošenja zahteva za kredit”, navode u Našoj banci.

Očekivani efekti su jačanje i disperzija kreditnog portfolija kao i jačanje pozicije banke na tržištu finansijskih usluga uopšte, te zadovoljavanje potreba klijenata na tržištu BiH, kao i uključenje u primenu ESG principa u poslovanju banke.

Validator koji će utvrditi ispunjenost ciljeva prve emisije ESG obveznica je kompanija ENOVA iz Sarajeva.

Izvor: bankаr.me

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti