Prva isporuka LNG gasa sa Krka za mađarske kupce

Na terminal LNG Hrvatska na Krku 1. januara stigao prvi tanker za prevoz utečnjenog prirodnog gasa Tristar Ruby. Prva isporuka sa LNG terminal u Hrvatskoj namenjene su mađarskim kupcima, elektroenergetskoj kompaniji MVM, koja planira da, osim u Mađarskoj, trguje gasom u Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Rumuniji.

Prva isporuka gasa sa terminala za utečnjeni prirodni gas (LNG) u Omišlju, čiji istovar se danas završava, namenjena je za mađarsku firmu MFGK, odnosno za njenu hrvatsku ispostavu MFGK Croatia. Obe firme su u vlasništvu mađarske elektroenergetske kompanije MVM. piše Energetika net.

Iz tankera Tristar Ruby istovaren je 91 milion metara kubnih prirodnog gasa, što ujedno znači da je puštanjem terminala u komercijalni pogon i Mađarska dobila novi pravac za uvoz gasa. Prva isporuka LNG-ja na terminal zapravo je deo ugovora koji su potpisani još 5. juna 2020. godine, a prema kojima je MFGK zakupio 6,75 mlijardi m3 kapaciteta na terminalu i prema kojima će u narednih sedam godina preko terminala uvoziti gas za Mađarsku. Pri tome se radi o LNG-ju koji isključivo potiče od zapadnoeuropskih dobavljača.

Prva isporuka gasa s terminala upravo za MFGK takođe je u skladu sa strategijom MVM-a u području gasa, ali i širenja na druga tržišta. Isto tako, sve se to uklapa u namere MVM-a da postane značajan igrač na tržištu gasa još šest zemalja (Austrije, Slovačke, Češke, Hrvatske, Srbije i Rumunije), a diverzifikacija snabdevanja gasom jedan je od ciljeva mađarske strategije ostvarivanje energetske sigurnosti. Konačno, prva isporuka gasa sa terminala upravo za mađarskog kupca zaokružuje i višegodišnju saradnju Hrvatske i Mađarske na osnaživanju regionalne sigurnosti snabdevanja gasom, ali i simbol zajedničkog uspeha obe zemlje, objavio je MVM.

Inače, u jutarnjim satima na lokaciju LNG terminala na Krku je 1. januara stigao prvi tanker za prevoz utečnjenog prirodnog gasa Tristar Ruby. Nakon sprovedenih testiranja i sigurnosnih provera započeo je postupak pretovara sa tankera na FSRU brod LNG CROATIA.

Ovom aktivnošću započet je komercijalni rad terminala, u skladu s planiranim rokovima.

Hrvoje Krhen, direktor firme LNG Hrvatska rekao je za Hinu da je brod doplovio iz SAD, prene oje SEEbiz.

Plutajući LNG terminal služi za prihvat LNG brodova, gasifikaciju i isporuku u gasovodni transportni sisitem do krajnjih kupaca. Čine ga glavni deo terminala – plutajuća jedinica za prihvat i gasifikaciju utečnjenog prirodnog gasa (FSRU), odnosno brod LNG Croatia, zatim pristan, pomoćna postrojenja i priključni gasovod do novog gasovoda Omišalj – Zlobin, kojim je terminal povezan s hrvatskim gasnim transportnim sistemom.

Brod LNG Croatia ima kapacitet skladišta od 140.000 metara kubnih, s kapacitetom gasifikacije 300.000 metara kubnih prirodnog gasa na sat, što na godišnjem novou daje kapacitet od 2,6 milijarde kubika.

Svi kapaciteti terminala zakupljeni su za sljedeće tri godine, do 2027. zakupljeno je 80 odsto kapaciteta, a u sledećem periodu, zaključno sa 2035. godinom, oko polovine kapaciteta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti