Prva isporuka ruskog ugljenično neutralnog LNG-a Velikoj Britaniji

Gasprom Grupa je završila isporuku prvog ugljenično neutralnog tovara LNG-a u Atlantskom basenu, konkretno Velikoj Britniji. Prema ugljenično neutralnim sporazumima, Gasprom i Šel, partnerski su uklonili ugljenični otisak tovara uz primenu VCS (Verified Carbon Standards) i CCB (Climate, Community and Biodiversity) emisionih sertifikata. Korišćeni su prirodni ugljenični krediti, koji će biti povučeni.

Gasprom grupa je isporučila prvi ugljenično neutralni tovar tečnog LNG u Atlantskom basenu. LNG ruskog porekla je isporučen kompaniji Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell) na terminal Dragon u Velikoj Britaniji, od strane kompanije Gazprom Global LNG Limited.

Prema ugljenično neutralnim sporazumima, Gasprom i Šel (Shell), partnerski su uklonili ugljenični otisak tovara uz primenu VCS (Verified Carbon Standards) i CCB (Climate, Community and Biodiversity) emisionih sertifikata. Korišćeni su prirodni ugljenični krediti, koji će biti povučeni. To je omogućilo da LNG, isporučen u okviru sporazuma, postigne potpunu ugljeničnu neutralnost balansiranjem svih emisija nastalih tokom punog ciklusa „od bušotine do točka“ – od istraživanja i proizvodnje do transporta i krajnje upotrebe.

Prosečan teret LNG-a od oko 70.000 tona emituje približno 240.000 tona ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2e) kroz lanac vrednosti, pojašnjeno je iz Šela.

„Ovaj ugovor, prvi takve vrste za grupu Gasprom, zaključen zajedno sa našim dugoročnim partnerom Šel, još jednom potvrđuje sposobnost gasne industrije da doprinese postizanju klimatskih ciljeva. U pogledu emisija, prirodni gas je najčistije fosilno gorivo. Kroz dodatne napore za smanjenje emisija, zajedno sa raznim aktivnostima usmerenim na ublažavanje uticaja na životnu sredinu, prirodni gas će ostati ključni element globalne energije tokom dolazećih decenija“, rekla je Elena Burmistrova, zamenica predsednika Upravnog odbora Gazproma i generalna direktorka Gasprom Eksporta (Gazprom Export).

„Zahvalni smo Gaspromu što je sa nama sarađivao u isporuci prvog ugljenično neutralnog LNG tovara u Evropi. Dopremili smo sedam ugljenično neutralnih tovara u Aziju, a veoma smo uzbuđeni što sada možemo ponuditi takav proizvod kupcima u Velikoj Britaniji“, rekao je Stiv Hil (Steve Hill), izvršni potpredsednik, Šel Energi (Shell Energy). „Ugljenično neutralni LNG tovari su još jedan izbor koji nudimo našim kupcima, jer oni žele da smanje svoj neto ugljenični otisak, od bušotine do točka, i da ponude isti izbor svojim krajnjim kupcima. Korišćenje prirodnih ugljeničnih kredita za kompenzaciju emisija koje se ne mogu izbeći ili smanjiti, važan je korak u pronalaženju više načina za smanjenje emisija u lancu vrednosti LNG-a.

Inače, Gasprom Global LNG Limited je ćerka firma kompanije Gasprom Marketing end Trejding (Gazprom Marketing and Trading), koja je ćerka firma kompanije Gasprom Eksport LLC (Gazprom Export LLC) i deo je Gasprom grupe. Aktivnost ove kompanije je usredsređena na međunarodnu trgovinu LNG-om iz portfelja Gasprom Grupe, kao i na isporuku prirodnog gasa krajnjim korisnicima u velikom broju zemalja.

Rojal Dač Šel plc (Royal Dutch Shell plc) je britansko-holandska multinacionalna kompanija za naftu i gas, čiji je delokrug istraživanje, proizvodnja i promet ugljovodonika u preko 70 zemalja.

Standard za verifikaciju ugljenika (Verified Carbon Standard – VCS) je standard za sertifikaciju emisija CO2 koji je razvila i kojom upravlja neprofitna korporacija Vera (Verra).

Klima, zajednica i biodiverzitet (The Climate, Community and Biodiversity- CCB) je standard za sertifikaciju projekata usmeren na smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, koji je razvio i kojim upravlja Savez za klimu, zajednicu i biodiverzitet.

Izvor: Careers.gazprom-mt

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti