Prva kineska nuklearna elektrana sa reaktorom treće generacije

Počela da radi prva kineska nuklearka sa nuklearnim reaktorom treće generacije. Sa mrežom Hualong Jedan Kina je sada došla na čelo nuklearne tehnologije treće generacije u svetu, zajedno sa zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Rusije.

Prva kineska nuklearna elektrana koja koristi Hualong Jedan (Hualong One), domaći dizajn nuklearnog reaktora treće generacije, ušla je u komercijalnu upotrebu, čime je otvoren put za njenu masovnu proizvodnju i izvoz.

Jedinica broj 5 u gradu Fućing u provincija Fuđijen na istoku Kine, nakon sedmodnevnog probnog rada proizvodi električnu energiju za prodaju, saopštila je danas 30. januara kineska Nacionalna nuklearna korporacija (CNNC).

Reaktor Hualong Jedan, sa svim ključnim komponentama proizvedenim u zemlji, ima dizajnerski vek od 60 godina i zadovoljava najstrože bezbednosne standarde na svetu, navodi CNNC.

„Sa mrežom Hualong Jedan, Kina je sada došla na čelo nuklearne tehnologije treće generacije u svetu, zajedno sa zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Rusije“, rekao je predsednik CNNC-a Ju Đijanfeng.

Komercijalna upotreba rekatora Hualong Jedan takođe će pomoći u ispunjavanju razvojnih ciljeva kojima je predviđena niska emisija ugljenika, kao i dostizanje maksimuma emisije ugljen-dioksida pre 2030. godine i postizanja neutralnosti ugljenika pre 2060. godine, dodao je Ju.

Očekuje se da će jedinica br. 5 proizvoditi skoro 10 milijardi kVh električne energije svake godine, te da će potencijalno smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 8,16 miliona tona godišnje.

Izgradnja jedinice broj 5 počela je u maju 2015. godine i odvijala se prema planu, uprkos prekidima koje je donela epidemija kovida-19.

Izvor: China Radio International

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.