Prve EPS-ove zelene barijere oko TENT A i kopa Radljevo

U okviru novog ekološkog projekta Elektroprivrede Srbije najveća srpska termoelektrana TENT A u Obrenovcu i kop Radljevo dobiće zeleni prsten, koji će ih okružiti zasadima drveća, žbunja i travnjacima ukupne površine od oko 94 hektara. U planu i formiranja zelenih pojasa i u zonama drugih termoelektrana i površinskih kopova.

U novom ekološkom projektu Elektroprivrede Srbije zone oko Termoelektrane Nikola Tesla A i kopa Radljevo dobiće zeleni prsten. Gotovo 200.000 sadnica i hektari travnjaka nići će u EPS-ovom pionirskom poduhvatu za zaštitu životne sredine.

„To je pionirski i jedinstven poduhvat u Srbiji i regionu. Samo je još u Nemačkoj pokušano nešto slično. U formiranje „živih“ barijera oko TENT A i oko Radljeva EPS će investirati oko 13,5 miliona evra. Ovaj „zeleni prsten“ će širinom i kontinuitetom duž granice zone termoelektrane i kopa podići kvalitet vazduha, smanjiti eroziju tla, biti zaštita od vetra i buke i povoljno uticati na zemljište, vode i živi svet. Posvećeni smo zaštiti životne sredine i danas svaki EPS-ov projekat uključuje ekološke mere i brigu o okolini”, rekao je Vladimir Marković, izvršni direktor za razvoj strateških projekata u JP EPS.

Sadnja kreće u martu

Finansiranje projekta EPS je obezbedio iz sopstvenih sredstava. Početak radova na obe lokacije očekuje se u martu ove godine.

„Za oba projekta je urađena tehnička dokumentacija, dobijeni su lokacijski uslovi. Za prsten oko Radljeva dobijena je građevinska dozvola. A u toku je postupak za dobijanje odobrenju za izvođenje radova oko TENT A”, nabraja Milka Domazet, rukovodilac projekta u Sektoru za ključne investicione projekte JP EPS.

Plan je da se u zoni TENT A zasadi oko 100.000 sadnica visokog i niskog rastinja i travnjaka na ukupno 37 hektara. TENT-ov zeleni prsten biće podeljen u 11 zona ukupne dužine 5,9 kilometara. To sa već postojećim šumskim zasadom čini zeleni prsten od 13,7 kilometara. Pored toga, planirana je izgradnja arboretuma, odnosno vrta, na površini od 1,3 hektara i kamenog zida dužine oko 800 metara. Projektom je obuhvaćena i planirana deponija buduće kasete 4, što će biti i najveća površina koju zahvata zeleni prsten.

Zelene zone i oko drugih EPS-ovih pogona

Sadnice i travnjaci oko TENT A navodnjavaće se kombinovano, sisitemom kap po kap i iz cisterne vodom iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda nastalih od odsumporavanja dimnih gasova TENT A. Očekivani rok za završetak radova je 30 meseci.

Oko površinskog kopa Radljevo zeleni prsten praviće se u tri faze u zavisnosti od dinamike napredovanja kopa i eksproprijacije. Svaka faza odvijaće se tako da se realizuje dve godine pre početka otkopa, kako bi se formirao zaštitni pojas, a sama realizacija trajaće po jednu godinu. U prvoj fazi projekta planirano je da se zasadi oko 91.000 sadnica visokog i niskog rastinja i travnjaka na ukupnoj površini od 57 hektara. Od toga trenutno je dobijena građevinska za prvu podfazu površine oko 10 hektara.

Zaštita životne sredine je jedan od prioriteta u poslovanju Elektroprivrede Srbije, tako da je planirano da se nastavi sa projektima formiranja zelenih pojasa i u zonama drugih termoelektrana i površinskih kopova.

Manje ugljen-dioksida

Značaj zasada u zelenom prstenu vidi se u smanjenju količina ugljen-dioksida. Za dobijanje jedne tone biomase u procesu fotosinteze, biljke apsorbuju prosečno oko 1,82 tone ugljen-dioksida, a oslobađaju oko 1,39 tona kiseonika. Pored toga, drveće, žbunje i trava svojim fitoremedijacionim potencijalom povoljno će uticati na zemljište, površinske i podzemne vode.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti