Prvi gasni tovar LNG Hrvatska će utovaroti u Grčkoj

LNG Hrvatska će 20. novembra isploviti iz remontnog brodogradilišta Viktor Lenac po prvi teret utečnjenog prirodnog gasa u Grčku, nakon čega će otploviti u Omišalj, gde će započeti s probnim radom Terminala za utečnjeni prirodni gas (LNG), koji će trajati do kraja ove godine.

Brod LNG Hrvatska, ploveća jedinica za skladištenje i gasifikaciju utečnjenog prirodnog gasa, isploviće iz Remontnog brodogradilišta Viktor Lenac 20. novembra, nakon čega će otploviti u Grčku da bi ukrcao utečnjeni prirodni gas potreban za probni rad Terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju, gde se očekuje u prvoj polovini decembra, potvrdio je Hrvoje Krhen, direktor LNG-a Hrvatske, firme koja upravlja LNG terminalom, piše Novi list.

Brod je pre petnaestak dana uplovio u Lenac, gde su u toku završni radovi i testiranja brodskih sistema, pre probnog puštanja u rad.

„Svi radovi teku prema predviđenom rasporedu. Očekujemo da će LNG Hrvatska iz Viktor Lenca isploviti 20. novembra. Prvi teret utečnjenog prirodnog gasa biće ukrcan u Grčkoj, nakon čega se vraća u hrvatske vode, tačnije na LNG terminal u Omišlju, gde će, po dolasku, započeti s probnim radom. Probni rad terminala trajaće do kraja ove godine, a s prvim danom iduće godine započeće komercijalni rad terminala na tržištu“, rekao je Krhen, dodajući kako su pri kraju i radovi na kopnenom delu LNG terminala u Omišlju, kao i na gasovodu koji će budući terminal povezivati s magistralnim gasovodom Pula – Karlovac.

Kapacitet gasifikacije budućeg LNG terminala je 2,6 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, od čega je u prve tri godine poslovanja terminala zakupljeno sto posto kapaciteta. Prema podacima LNG Hrvatske, za gasne godine od 2023./2024. do 2026./2027. za sada je zakupljeno po nešto više od dve milijarde kubika, a potom u gasnim godinama od 2027./2028. do 2029./2030. po nešto više od 1,1 milijardu kubika, što je ujedno i minimalna količina potrebna za rad terminala u plusu, odnosno, bez potrebe za naplatom naknade za sigurnost snabdevanja gasom koju bi, u slučaju zakupa manjeg od 1,1 milijardi kubika plaćali svi potrošači prirodnog gasa u Hrvatskoj. Najveći zakupci kapaciteta LNG terminala za sad su firme MFGK Croatia, PowerGlobe Qatar te MET Croatia Energy Trade, a oko 500 miliona kubnih metara kapaciteta zakupile su i firme u državnom, odnosno delomično državnom vlasništvu, HEP i INA.

Na brodu je trenutno mešovita posada, a po dolasku u Omišalj, prema uslovima iz ugovora za sufinansiranje iz sredstava Evropske unije, na njemu će raditi isključivo hrvatski pomorci, njih oko šezdeset, podeljenih u dve posade, koje će se na brodu smjenjivati svakih 15 dana.

Ukupna vrednost projekta izgradnje LNG terminala na Krku je 233 miliona evra, od čega je nešto više od 101 milion evra osigurano iz bespovratnih sredstava Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF). LNG Hrvatska je brod kupila putem međunarodnog postupka javne nabavke, od kompanije Golar LNG, za 159,6 milijona evra, u šta je bila uključena i konverzija iz LNG tankera u FSRU, ugradnjom postrojenja za gasifikaciju utečnjenog prirodnog gasa i ostale potrebne opreme. Golar LNG je konverziju ugovorio s China State Shipbuilding Corporation (CSSC), odnosno u Huaron-Dadong brodogradilištu u blizini Šangaja, iz kojeg je brod prema Rijeci isplovio u drugoj polovini septembra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti