Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

Prvi sertifikat za transport gasa u BiH dobio Gas Promet Pale

Gas Promet AD Pale prvi je operater transportnog sistema za gas, koji je dobio sertifikat u BiH. Sekretarijat Energetske zajednice je nakon četveromesečne provere dostavio pozitivno mišljenje o Predlogu rešenja Regulatorne komisije o sertifikaciji Gas Prometa, na osnovu koga je RERS 4. marta doneo Rešenje o izdavanju dozvole za obavljanje delatnosti transporta i upravljanje transportnim sistemom ovom društvu.

Zakonom o gasu Republike Srpske propisano je da sve firme koje se bave energetskom delatnošću moraju imati adekvatnu dozvolu koju izdaje Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) iz Trebinja.

Propisano je, takođe, da pre izdavanja dozvole privredni subjekt mora dobiti sertifikat za određenu delatnost, a na takvu sertifikaciju treba da da pozitivno mišljenje i Energetska zajednica iz Beča.

„Razlog je činjenica što cevovodni transport prirodnog gasa predstavlja tzv. prirodni monopol, zbog čega zakonodavstvo EU predviđa vrlo striktnu proceduru i jasne kriterijume razdvajanja energetskih delatnosti i nezavisnosti operatera transportnog sistema. Glavne odredbe zakonodavstva EU i Energetske zajednice, koje treba da omoguće ravnopravan pristup svih korisnika transportnom sistemu i unaprede tržišnu konkurenciju, prenete su u Zakon o gasu RS. Operatori transportnog sistema u EU i Energetskoj zajednici koji ispunjavaju odredbe Trećeg energetskog paketa imaju sertifikat i dozvolu za obavljanje delatnosti transporta i upravljanja transportnim sistemom", saopšteno je iz kompanije Gas Promet.

Gas Promet AD Pale je krajem 2019. godine podneo zahtev RERS-u Trebinje za sertifikaciju i dobio pozitivno mišljenje o ispunjavanju uslova. O svom stavu Regulatorna komisija je zatražila mišljenje i Energetske zajednice iz Beča.

Sekretarijat Energetske zajednice je nakon četveromesečne provere dostavio pozitivno mišljenje o Predlogu rešenja Regulatorne komisije o sertifikaciji Gas Prometa. Na osnovu takvog mišljenja Regulatorna komisija je 4. marta 2021.godine donela Rešenje o izdavanju dozvole za obavljanje delatnosti transporta i upravljanje transportnim sistemom društvu Gas Promet AD Pale.

Sertifikat važi narednih 15 godina.

„Dobijanjem dozvole postali smo prvi i jedini sertifikovani i licencirani operater transportnog sistema u BiH pa i širem okruženju, što potvrđuje postojanost nediskriminacije i dostupnosti u korištenju transportnih kapaciteta u vlasništvu Gas Prometa pa samim tim i veće konkurencije i mogućnosti izbora korisnicima”, istakli su iz ove kompanije.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti