Prvi uspešan let aviona na vodonik sa ljudskom posadom!

Rezultati testnih letova pokazuju da će korišćenje tečnog vodonika umesto gasovitog udvostručiti maksimalni domet aviona HI4 sa 750 km na 1.500 km, označavajući kritičan korak ka isporuci komercijalnih letova na srednjim i dugim relacijama bez emisija.

H2FLI, proizvođač vodonično-električnih pogonskih sistema za avione sa sedištem u Štutgartu u Nemačkoj, objavio je u četvrtak da je uspešno završio prvi u svetu let električne letelice na tečni vodonik sa ljudskom posadom u Sloveniji. Tim H2FLI je završio četiri leta na tečni vodonik u okviru svoje testne kampanje, uključujući jedan let koji je trajao više od tri sata.  Nemačka kompanija H2Fl, u saradnji sa partnerskim kompanijama Pipistrel i Air Likuide, uspešno je na mariborskom aerodromu izvela prvi let na svetu sa četvorosedom na tečni vodonik i posadom.

Rezultati testnih letova pokazuju da će korišćenje tečnog vodonika umesto gasovitog udvostručiti maksimalni domet aviona HI4 sa 750 km na 1.500 km, označavajući kritičan korak ka isporuci komercijalnih letova na srednjim i dugim relacijama bez emisija.

U poređenju sa skladištem gasovitog vodonika pod pritiskom (GH2), upotreba tečnog, kriogenog vodonika (LH2) omogućava znatno manju težinu i zapreminu rezervoara, što dovodi do povećanja dometa aviona i nosivosti, objavila je kompanija.

Dosta članova u konzorcijumu

Konzorcijum predvodi H2FLI sa partnerima Air Likuide, Pipistrel Vertical Solutions, Nemački vazduhoplovni centar (DLR), EKPO Fuel Cell Technologies i Fundacion Aiesa. Sa završetkom testiranja leta u projektu HEAVEN, H2FLI će se fokusirati na komercijalizaciju. U junu, H2FLI je najavio razvoj svojih novih sistema gorivih ćelija H2F-175 koji će moći da isporuče svoj puni opseg snage na visinama leta do 27.000 stopa, označavajući važan korak na putu od demonstracija održivosti leta na malim visinama do primena komercijalnih aviona.

H2FLI će 2024. godine otvoriti svoj centar za avijaciju vodonika na aerodromu u Štutgartu, koji će sufinansirati Ministarstvo saobraćaja Baden Virtemberga. Centar će postati centralna tačka za budućnost evropske vazduhoplovne industrije i njene vodonične ekonomije, pružajući objekte za integraciju aviona sa gorivnim ćelijama i infrastrukture tečnog vodonika, saopštila je kompanija. Gledajući unapred, H2FLI će nastaviti da napreduje ka komercijalizaciji sa razvojem svojih novih sistema gorivih ćelija H2F-175 za koje se očekuje da napajaju avion punim opsegom snage na visinama do 27.000 stopa.

Izvor: energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti