Prvu Poljsku nuklearnu elektranu gradiće Westinghouse

Američka kompanija Westinghouse Electric Co izgradiće prvu poljsku nuklearnu elektranu, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, potvrđujući dugo očekivanu odluku koja ima za cilj smanjenje emisije CO2 i okončanje upotrebe uglja.

Poljski izbor Sjedinjenih Država kao partnera naglašava važnost odnosa sa Vašingtonom za Poljsku u trenutku kada je njena bezbednost u fokusu dok Rusija vodi rat u susednoj Ukrajini.

„Potvrđujemo da će naš projekat nuklearne energije koristiti pouzdanu, bezbednu tehnologiju @WECNuclear“, napisao je Morawiecki na Twitteru.

Westinghouse se takmičio sa južnokorejskom državnom korejskom hidronuklearnom energijom koja je podnela ponudu u aprilu. Varšava je takođe razgovarala sa francuskim kompanijama o projektu.

Projekat jće ojačati odnos SAD i Poljske

„Američko partnerstvo na ovom projektu je od koristi za sve nas: možemo se suočiti sa klimatskom krizom, ojačati evropsku energetsku bezbednost i ojačati strateški odnos SAD i Poljske“, napisala je američka potpredsednica Kamala Harris na Twitteru.

Harris je, zajedno sa američkom ministarkom za energetiku Jennifer Granholm, nastojala da pomogne kompaniji Westinghouse da obezbedi ugovor tako što je razgovarala sa Morawieckim nekoliko puta tokom prošle godine, rekao je zvaničnik Bele kuće.

Projekat će otvoriti hiljade radnih mesta za Amerikance, dodala je.

Odabir Westinghousea i SAD-a poslao je poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu „o snazi i umrežavanju američko-poljskog savezništva“, rekao je visoki predstavnik američke vlade.

Varšava je tražila partnera koji bi obezbedio 49 odsto finansiranja izgradnje 6-9 gigavata nuklearnog kapaciteta. Poljska je nameravala da odabere tehnologiju za prva tri reaktora do kraja 2022. godine, a prvi bi trebalo da proradi do 2033. godine.

U planu šest reaktora

„Razumemo da će odluka biti za prva tri reaktora i očekujemo da Poljska namerava da izgradi šest reaktora AP1000 od Westinghousea tokom vremena i da će konačnu odluku o drugom kompletu od tri (reaktora) doneti kasnije“, rekao je američki zvaničnik.

Izvori su rekli da će Poljska prvo izabrati tehnologiju, koja će naznačiti ko će biti partner, a zatim razgovarati o detaljima ugovora.

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti