PSG Banatski Dvor + Čestereg = skladištenje 1,5 milijardi kubika gasa

U narednom periodu planira se proširenje Podzemnog skladišta prirodnog gasa u Banatskom Dvoru na 750 miliona ubnih metara. Za 45 dana Srbijagas će dobiti građevinska dozvolu i krenuće sa proširenjem skladišta. Srbijagas želi da se skladišne kapacitete proširi i na gasno polje u Česteregu, što znači da će Srbija imati ukupan kapacitet skladišta od 1,5 milijardi kubnih metara gasa, rekao je Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa premijeru Milošu Vučeviću, ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović i ambasadoru Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Energetska bezbednost naše zemlje je prioritet. Vlada Republike Srbije će, zajedno sa resornim ministarstvima, učiniti sve da, upravo u tom cilju, proširi kapacitet skladištenja ovog značajnog objekta na energetskoj mapi Srbije, izjavio je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević nakon obilaska skladišta i razgovora sa čelnim ljudima Podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Premijera, koji je PSG Banatski Dvor obišao sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović i ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom pozdravio i sa radom skladišta upoznao generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović.

Nema urednog snabdevanja gasom bez Gasproma

„Složili smo se da nastavimo i produbimo saradnju sa Gaspromom, koji je naš strateški partner na ovom zadatku”, kazao je Vučević, podsećajući da Srbija radi na diversifikaciji izvora i pravaca snabdevanja, ali da, bez dileme, bez saradnje sa ruskim partnerima, naša zemlja ne može da ima dovoljno gasa u ovom trenutku, ali i u bliskoj budućnosti.

Vučević je zahvalio i mađarskim partnerima što su omogućili da Srbija ima još veću i dodatnu sigurnost, time što su omogućili skladištenje gasa u njihovim rezervoarima za naše potrebe.

„Spremamo se za zimu već danas. Radimo da budemo konkurentni, da možemo da dobijamo gas i iz drugih izvora. Ali, nemoguće je zamisliti da Srbija ima uredno snabdevanje prirodnim gasom bez podrške strateškog partnera – Gasproma”, istakao je Vučević.

Proširenje PSG Banatski Dvor do 2026. godine

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da se očekuje da ćemo do 2026. godine imati mogućnost da uskladištimo 750 miliona metara kubnih gasa u PSG Banatski Dvor, što će značiti dodatnu sigurnost i bezbednost.

„Proširenjem Česterega možemo da dođemo do nekih milijardu i dvesta kubika, što zavisi od tehničkih studija”, najavila je ministarka, ističući da je snabdevanje gasom stabilno i da podzemno skladište u Banatskom Dvoru obezbeđuje sigurnost i uredno snabdevanje.

Direktor Srbijagasa pojasnio je da Srbijagas želi da se skladišni kapaciteti prošire i na gasno polje u Česteregu i da to, onda, više nije samo 750 miliona nego milijarda i po kubnih metara gasa.

„Mi smo zahvaljujući odluci Vlade i predsednika Srbije da ne trošimo gas, došli u priliku da u potpunosti testiramo parametre i Dvora i Česterega na zadati pritisak. Sada znamo da kapacitet ovog skladišta u Banatskom Dvoru može da ide i do milijardu i dvesto kubika. Ali, jeftinije je imati milijardu i po skladišnih kapaciteta zajedno sa Česteregom. Mi u ovom trenutku možemo da kažemo da će za 45 dana biti građevinska dozvola i da krećemo u proširenje skladišta”, istakao je Bajatović.

Širenje PSG Banatski Dvor prioritet i za Rusiju

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da se potvrđuje čvrst stav Srbije prema razvoju odnosa sa Rusijom.

„Širenje mogućnosti Banatskog Dvora postaje prioritet i za nas u Rusiji, tj. u Gaspromu, budući da je ovo najbolji takav objekat Gasproma u Evropi, sa najsavremenijom tehnologijom koja u ovoj oblasti postoji. Drago mi je da se potvrđuje opredeljenost za čvrstu saradnju Srbije sa Rusijom. A takav odnos postoji i u Rusiji, jer mi smo bratske zemlje i za nas je Srbija jedan od najvažnijih partnera”, kazao je Bocan Harčenko.

U razgovoru sa visokom delegacijom, učestvovali su i direktor Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor Sergej Tregub, kao i komercijalni direktor tog rusko srpskog preduzeća Saša Ilić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti