Pumpe u Velikoj Britaniji presušile zbog nestašice vozača

Pumpe u Velikoj Britaniji presušile zbog nestašice vozača

Poslednjih dana su se na benzinskim pumpama u Velikoj Britaniji stvorile duge kolone vozila. Vozači nekada i satima čekaju da bi natočili gorivo. Do problema je, prema saopštenjima naftnih kompanija, došlo zbog toga što nemaju dovoljno vozača, koji bi vozili cisterne sa gorivom od rafinerija do pumpi. Britanski premijer Boris Džonson najavljuje mogućnost da vojska pomogne u snabedvanju goriva.

Akutni nedostatak vozača kamiona u Velikoj Britaniji naveo je stanovnike u nekim engleskim gradovima na paničnu kupovinu goriva, i doveo do stvaranja kilometarskih kolona automobila na benzinskim pumpama, od kojih su mnoge ostale bez benzina i dizela ili su jednostavno zatvorene, prenosi Rojters.

Naftne kompanije su saopštile da nemaju dovoljno šofera, što je stvorilo probleme u transportu od rafinerija do pumpnih stanica.

Britiš Petroleum je saopštio u nedelju da je skoro jedna trećina njegovih pumpi u Britaniji ostala bez dve glavne vrste goriva zbog panične kupovine, što je primoralo vladu da suspenduje zakone o zaštiti konkurencije i da dozvoli kompanijama da rade udruženo kako bi se ublažila nestašica.

Vojnici će voziti gorivo

Na stotine vojnika bi moglo da bude angažovano da snabdeva benzinske pumpe gorivom širom Velike Britanije, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson, preneo je Gardijan.

Premijer će danas okupiti ministre kako bi razgovarali o Operaciji Eskalin, nakon što je Britiš petroleum priznao da je na trećini njihovih benzinskih stanica ponestalo dve vrste goriva.

Udruženje malih prodavaca goriva (PRA), koje predstavlja oko 5.500 pumpi, navelo da je 50 do 90 odsto njihovih članova prijavilo da im je nestalo goriva.

Ovo udruženje okuplja nezavisne maloprodavce goriva koji imaju 65-procentni udeo u ukupnoj mreži britanskih benzinskih stanica.

U pokušaju da izbegnu dodatno produbljivanje krize, ministri, uključujući ministra ekonomije Kvasija Kvartenga, ministra saobraćaja Granta Šapsa i ministarku unutrašnjih poslova Priti Patel, okupili su se u danas na sastanku kako bi razgovarali o mogućnostima, navodi Gardijan.

Šaps je pozvao u nedelju Britance da kupuju uobičajene količine benzina i da ne prave zalihe jer, kako je rekao, nestašice goriva nema.

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti