Električna vozila mogu biti veći proizvođači ugljenika od benzinaca

Punjenje električnih automobila nije više besplatno u Hrvatskoj

Juče je počela naplata za korišćenje punionica za električne automobile na 46 HEP punionica. Drugi korak sledi kroz nekoliko nedelja, kada će početi naplata za korišćenje punionica i na svim ostalim benzinskim stanicama ove kompanije. Uzevši u obzir da broj električnih automobila raste sporije nego što su očekivali, HEP je usporio i planove za proširenje mreže stanica za punjenje.

Josip Lebegner, šef sektora e-mobilnosti u HEP-u, u Novom danu N1 TV govorio je o jučerašnjem početku naplate korišćenja punionica za električne automobile na auto-putevima. “Celu godinu smo najavljivali da će naplata početi i s njom smo krenuli u dva koraka. Prvo ne auto-putu gde imamo najveće troškove. Sledeći korak je da će za nekoliko nedelja početi da se naplaćuje na svim ostalim benzinskim stanicama“, objasnio je Lebegner.

Punionice nisu besplatne

On je kratko prokomentarisao i to da su korisnici stekli utisak da su punionice besplatne. „Za to smo sami krivi, svi ostali serviseri su ranije počeli da naplaćuju. Ovih 46 punionica, koje su juče počele da se naplaćuju, postavljene su uglavnom 2019. godine, i stvarno je potrošnja na tim lokalcijama bila izuzetno velika.

Usporavanje

HEP je prve punionice postavio 2010. godine, a 2015. i 2016. godine započeli su saradnju sa lokalnim jedinicama. Lebegner kaže da je mreža za sada dovoljno velika da se može bez ikakvih problema doći iz bilo koje tačke Hrvatske na drugu. Broj električnih vozila raste sporije nego što su očekivali, pa nisu nastavili da šire infrastrukturu kako je planirano, rekao je on. Cena punjenja na HEP-ovim punionicama je 70-80 kuna na 100 km, a korisnici mogu da pune baterije i na kućnom priključku, što je znatno jeftinije.

Potrebna su ulaganja u infrastrukturu

Govoreći o razvojnim planovima, Lebegner kaže: „Svakako ne želimo da stanemo, moramo da komercijalizujemo usluge. Jedna od prvih stvari je da se obezbede preduslovi za integraciju benzinskih stanica velike snage na autoputevima. To znači da moramo da gradimo nove trafostanice, da im dovedemo struju i to će sigurno biti veoma skup posao. Tražimo i nove izvore sufinansiranja, a računamo i na NPOO. Da bismo to postavili, moramo da obezbedimo infrastrukturu.” HEP ima i aplikaciju koja ima više korisnika nego što je vlasnika električnih automobila u Hrvatskoj ,odnosno oko 12.500 korisnika.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti