Putin prigovara Lukašenku zbog pretnji da će prekinuti gas EU

Ruski lider krivi EU za migrantsku krizu. Takođe, smatra da su pretnje Aleksandra Lukašenka, da će prekinuti isporuku gasa Evropi kršenje ugovora o tranzitu. Tenzije između Minska i Brisela su eskalirale u trenutku kad je EU uvela sankcije Lukašenkovom režimu. U međuvremenu, vojne tenzije između zemalja NATO-a i Rusije se pojačavaju, dok Rusija gomila trupe na granici sa Ukrajinom. Putin je okrivio zapadne nacije za povećanje tenzija, rekavši da su vežbe SAD i NATO-a u Crnom moru „ozbiljan izazov“ za Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin u subotu je izjavio da ne odobrava pretnju beloruskog lidera da će prekinuti isporuke ruskog gasa Evropskoj uniji.

„Može, pretpostavljam, nije dobro. Razgovaraću sa njim o tome… u slučaju da je to rekao samo iz besa“, rekao je Putin za ruski TV kanali Rusija 1, kao komentarišući na pretnju Aleksandra Lukašenka da će se zavrnuti slavine za gas.

„Ovo bi bilo kršenje našeg ugovora o transit. Nadam se da do toga neće doći“, rekao je Putin, misleći na sporazume koji regulišu protok ruskog gasa kroz gasovode koji prolaze kroz Belorusiju.

Iujavio je, takođe da prekidanje snabdevanja gasom „ne bi uticalo na naš odnos sa Belorusijom kao tranzitnom zemljom“.

Ruski predsednik, takođe, tvrdi da nije čuo Lukašenkovu pretnju gasom, koju su u četvrtak preneli beloruski državni mediji. Lukašenko je zapretio u trenutku kad je EU razmatrala dodatne sankcije njegovom režimu, kao odgovor na migrantsku krizu na granici Belorusije i Poljske.

„Da budem iskren, ovo je prvi put da čujem za to. Nedavno sam dva puta razgovarao sa Aleksandrom Grigorijevičem Lukašenkom, a on mi to nikada nije rekao, čak ni nagovestio“, rekao je Putin.

U petak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Rusija poštovati gasne ugovore sa Evropom.

„Rusija je bila, jeste i ostaće zemlja koja ispunjava sve obaveze oko snabdevanja evropskih potrošača gasom“, rekao je Peskov, prenosi Dojče vele.

Nisu ni Belorusija in Rusija kriva za migrantsku krizu

Putin je okrivio EU za krizu koja je zarobila hiljade migranata na granici između Belorusije i Poljske. „Ne treba zaboraviti odakle dolaze ove migrantske krize. Da li je Belorusija razlog za ove probleme? Ne, razloge su stvorile zapadne zemlje, same evropske zemlje“, tvrdi on u intervjuu za Rusija 1.

„Rusija nema apsolutno nikakve veze s tim“, dodao je Putin.

Ruski predsednik je, takođe, negirao umešanost beloruskih i ruskih avio-kompanija u transport migranata sa Bliskog istoka u Belorusiju.

„Naše avio kompanije ne prevoze te ljude. Nijedna naša kompanija ih ne prevozi. Inače, kako mi je rekao Lukašenko, ni Belavia ih ne prevozi. Oni rezervišu čartere“, rekao je Putin.

Očekuje se da će beloruska državna avio-kompanija Belavia sledeće nedelje biti meta novih sankcija koje razmatraju zemlje EU.

Tenzije između Minska i Brisela su eskalirale u trenutku kad je EU uvela sankcije Lukašenkovom režimu, nakon što je on počeo obračunavanje sa političkim neistomišljenicima, nakon predsedničkih izbora u oktobru 2020. koji su na zapadu označeni kao lažni.

Lideri EU optužuju Lukašenka da je organizovao ilegalnu migraciju u „hibridnom napadu“, kroz svoje pokušaje da potisne migrante na granice kao odgovor na te sankcije.

Migranti, NATO, SAD, Rusija, Ukrajina…

Usred sve većeg straha za bezbednost migranata, koji su se našli u sukobu, poljska policija je pronašla u subotu telo mladog Sirijca blizu granice sa Belorusijom. Migranti su nekoliko puta pokušali da prođu ogradu poljske granice, koju štiti 15.000 vojnika, policije i granične straže.

Takođe su pokušali da pređu u Letoniju i Litvaniju.

U međuvremenu, vojne tenzije između zemalja NATO-a i Rusije takođe se pojačavaju, dok Rusija gomila trupe na granici sa Ukrajinom.

Rizik od slučajnog oružanog sukoba veći je nego tokom Hladnog rata, rekao je general Nik Karter, načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u intervjuu u subotu. Velika Britanija je poslala odred vojnika u Poljsku da pruži „inženjersku podršku“ na granici sa Belorusijom.

Putin je okrivio zapadne nacije za povećanje tenzija, rekavši da su vežbe SAD i NATO-a u Crnom moru „ozbiljan izazov“ za Rusiju.

Izvor: Politico

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti