Putin: Ukrajinski dronovi napadaju gasovode Turski tok i Plavi tok

Vladimir Putin upozorava da se vrše pokušaji napada na gasovode Turski tok i Plavi tok. Napadi se vrše pomoću dronova koji se šalju iz ukrajinskih crnomorskih luka. Ankara i Moskva nameravaju da ustanove zajedničku radnu grupu radi izgradnje gasnog haba, a Rusija namerava da nastavi da snabdeva tursku ekonomiju i druge zemlje jeftinim, ali visoko efikasnim i ekološki prihvatljivim gorivom.

Ukrajinski dronovi napadaju gasovode Turski tok i Plavi tok, preko kojih Rusija isporučuje gas Turskoj, upozorio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, nakon sastanka održanog u Sočiju.

„Vrše se pokušaji napada na Turski tok i Plavi tok preko kojih se iz Rusije isporučuje gas u Tursku Republiku. Naši brodovi čuvaju ove tokove, ove cevovodne sisteme, a oni ih stalno napadaju. Napade vrše i uz pomoć dronova koji se šalju iz ukrajinskih crnomorskih luka“, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je uvek nastojala da koridori namenjeni za izvoz hrane ne budu korišćeni u vojne svrhe.

„Svi treba da se slože da se ništa slično neće ponoviti i da će obećanja koja su data Rusiji biti ispunjena“, dodao je Putin.

On je naglasio da je Rusija bila i biće pouzdan i odgovoran snabdevač gasom, i namerava da nastavi da snabdeva tursku ekonomiju i druge zemlje jeftinim, ali visoko efikasnim i ekološki prihvatljivim gorivom.

„Štaviše, spremni smo da izvozimo gas u tranzitu preko Turske do potrošača u treće zemlje, gde su partneri zainteresovani za to“, precizirao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, Ankara i Moskva nameravaju da ustanove zajedničku radnu grupu radi izgradnje gasnog haba, a na dnevnom redu su i pitanja usaglašavanja pravnih okvira za funkcionisanje tog čvorišta, šema za trgovanje i prenos gasa.

„Upravo s tim ciljem sam predložio da se na teritoriji Turske osnuje regionalni gasni hab. Gasprom je kompaniji Bataš predao nacrt mape za realizaciju tog projekta“, istakao je Putin.

Izvor: Sputnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti